Odprtje bo v času, ko bo v bližnjem parku potekal drugi slovenski letni festival trgatve s polko, plesom in slovensko hrano. Lani je Slovenski festival pritegnil 600 ljudi.

Muzej v trgovini Planinsek bo do sredine decembra odprt ob petkih in sobotah. Pozimi bo zaprt, spomladi pa se bo znova odprl. V muzeju je tudi majhna trgovina s slovenskimi spominki.

Planinškova trgovina je delovala med letoma 1926 in 1961. Zadnja lastnica Emma Planinsek je živela v hiši do leta 1990, njen mož Martin Planinsek pa je umrl leta 1955.

Izvršni direktor Muzeja zgodovine območja Jolieta Greg Peerbolte je za časopis Patch povedal, da upa, da se bodo ljudje z obiskom muzeja poučili o priseljevanju v Joliet in se bodo nostalgično spominjali svoje mladosti.

"Gre za priseljevanje, za trgovino v soseski, ki je bila sidro skupnosti. Trgovina je bila ustanova, ki je služila ljudem, ko so odhajali na delo. Gre za eno od stvari, ki se morda ne zdi dovolj pomembna za zaščito, vendar je zelo pomembna," je dejal Peerbolte.

Dodal je, da bo muzej trgovine in pred kratkim odprti muzej nekdanjega zapora Joliet potnikom po znameniti cesti 66 dal dodaten razlog, da se v Jolietu ustavijo za kakšen dan. "S slovensko skupnostjo si prizadevamo oblikovati dodaten program in muzej bo prisoten zelo dolgo," je dejal.