Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Razkrito je ime prej anonimnega kupca največje steklenice viskija na svetu – to je vietnamski poslovnež, ki že ima zbirko žganih pijač, ocenjeno na več kot 174,749 milijona evrov.

Viet je dodal steklenico viskija svoji zbirki v mestu Hošiminh v četrtek skupaj s potrdilom Guinnessove knjige rekordov, ki potrjuje, da je največja na svetu.

Dolgoletni vlagatelj v redke žgane pijače ima več najredkejših in najstarejših steklenic konjaka in viskija na svetu. "Svoj prosti čas že desetletja preživljam z zbiranjem teh steklenic. Zgodovina in tradicija izdelave viskija dajeta vsakemu posebej redkost, in to je vrednost, ki jo vidim v vsaki steklenici. K nakupu Intrepida so me pritegnili trije glavni razlogi: to, da je največja steklenica na svetu, da vsebuje Macallan in ker so me navdihnili rekordni dosežki enajstih raziskovalcev, prikazanih na etiketi steklenice."

Steklenička je najnovejši dodatek k Vietovi zbirki, ki že vključuje edino celotno Macallanovo fino in redko zbirko na svetu, vključno s Fine and Rare iz leta 1926. Izdanih je bilo le 40 steklenic Macallana 1926, Viet pa ima v lasti tri. Steklenica je bila leta 2019 prodana za dobrih 1,6 milijona evrov.

Prav tako ima največjo steklenico konjaka na svetu in najstarejšo steklenico viskija - stara naj bi bila skoraj 150 let.