Je nekdanjemu nemškemu kanclerju Helmutu Kohlu nekaj dodatnih glasov prinesla tudi mogočna postava? Foto: EPA
Je nekdanjemu nemškemu kanclerju Helmutu Kohlu nekaj dodatnih glasov prinesla tudi mogočna postava? Foto: EPA

Vodja študije Elizabeth Miller je opozorila, da ima zunanji videz kandidatov in političnih funkcionarjev na volitvah mnogo večjo vlogo, kot bi si mislil marsikdo.

V raziskavi je sodelovalo 120 prostovoljcev, ki so jim pokazali fotografije izmišljenih politikov, pod vsako izmed njih pa je bilo kratko besedilo, v katerem so "politiki" predstavili svoj pogled na razvoj družbe in politično usmeritev. Ljudem so pokazali tako njihove normalne fotografije kot retuširane, na katerih so jim računalniško naredili velik trebuh in na splošno dodali nekaj deset kilogramov.

Izsledki so bili zanimivi - retuširane postave politikov so dobile deset odstotkov več podpore kot tiste, na katerih so se isti ljudje zavzemali za iste cilje, a so imeli na fotografiji povprečno postavo. Raziskovalci so sklepali, da zahodni volivci kandidata, ki ima preveč kilogramov, dojemajo kot poštenega in zanesljivega ter takega, ki bo znal dobro upravljati z državnim denarjem.

A pozor - zgodba se je povsem obrnila, ko so prostovoljce spraševali po zaupanju v ženske političarke, saj so mnogo več glasov dobile vitke in urejene ženske.