Prezijske preproge veljajo za najbolj cenjene. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA
Prezijske preproge veljajo za najbolj cenjene. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA

Preprogo, ki je dolga dobre tri metre ter široka meter in pol, so pri dražbeni hiši Christie's prodali kar za 7,2 milijona evrov, a prvotna lastnica jo je nemškemu zbiratelju prodala za zgolj 900 evrov, zato želi zdaj po sodni poti izterjati več denarja.

Christie's je pred prodajo vrednost preproge ocenil na od 200.000 do 300.000 funtov, nato pa je sledil dramatični dvoboj dveh potencialnih kupcev, ki je vrednost preproge pognal v milijonske višave - na koncu je preproga šla v roke anonimnega telefonskega kupca za 7,2 milijona evrov.

Vredna več, veliko več
Kako to, da nisem prepoznala prave vrednosti preproge, pa se zdaj sprašuje starejša gospa iz nemškega kraja Starnberg, ki je leta 2009 preprogo prodala nemškemu starinarju za borih 900 evrov. Gospa si zdaj prizadeva, da bi prek sodišča dosegla, da bi dobila vsaj 330.000 evrov, kot je znašala vrednost preproge, ko jo je ocenil Christie's.

Preprogo so poimenovali Kerman, po provinci in mestu iz nekdanje južne Perzije. Tkalci iz te province so v 17. stoletju veljali za najbolj domiselne in najvplivnejše tkalce preprog v tedanji Perziji. Na preprogi naj bi posebej izstopal vzorec listov, zanemarljivo pa ni niti dejstvo, da je preproga odlično ohranjena.

Le kje je Kerman?
Kje je najdražja preproga na svetu, trenutno ne ve nihče. V vili, v gradu? Morda visi na steni ali pa se po umetnini iz najbolj fine preje vendarle sprehajajo človeške noge? In kdo je sploh srečni kupec, ki je 5. aprila lani na dražbi pri Christie's za preprogo moral odšteti 7,2 milijona evrov, pa si belijo glavo pri nemškem dnevniku Frankfurter Allgemeine Zeitung.