Želi, da očeta nadomesti profesionalni računovodja Jason Rubin. Foto: EPA
Želi, da očeta nadomesti profesionalni računovodja Jason Rubin. Foto: EPA

Na zaslišanju 14. julija, kjer je Britney že drugič javno delila boleče izkušnje glede skrbništva ter zahtevala, da očeta odstavijo in obtožijo zlorabe položaja, je odvetnica Jamesa Spearsa dejala, da ne bo odstopil, saj naj bi vedno delal v dobro svoje hčere. Sodnica Brenda Penny je takrat dovolila, da si Britney namesto odvetnika Samuela Inghama III., ki ji ga je dodelilo sodišče, pravnega zastopnika izbere sama.

Sorodna novica Zmaga za Britney na sodišču: Lahko bo sama izbrala odvetnika

Mathew Rosengart, novopečeni odvetnik zvezdnice, je zdaj uradno vložil prošnjo, da se njen oče, ki naj bi njeno življenje in denarne zadeve nadzoroval že zadnjih 13 let, odstrani kot skrbnik. V vloženih dokumentih je Rosengart zapisal, da je trenutni pravni dogovor postal izjemno strupen, tako pa preprosto nesprejemljiv.

Končni cilj Rosengartovih prizadevanj je sicer, da se skrbništvo dokončno ukine, vendar pa se je odločil, da se bo najprej posvetil in lotil najpomembnejše težave – odstranitve Jamesa Spearsa kot skrbnika premoženja. "Kateri koli oče, ki ima svojo hčer iskreno rad in si želi, kar je zanjo najboljše, bi moral brez obotavljanja odstopiti in mesto prepustiti visoko spoštovanemu profesionalcu," je zapisano v dokumentih, poroča AP.

Zaslišanje bo septembra

V vlogi je napisan predlog, da očeta nadomesti profesionalni in overjeni javni računovodja Jason Rubin, ki ima za seboj že 10 let izkušenj, do zdaj pa je že obvladoval kompleksne portfelje, ki so vključevali premoženja, ki so znašala več kot 35 milijonov ameriških dolarjev (okoli 29,6 milijona evrov). Ta bi tako postal skrbnik njene lastnine in premoženja, kar naj bi sicer znašalo okoli 2,7 milijona ameriških dolarjev (okoli 2,3 milijona evrov) gotovine in več kot 57 milijonov ameriških dolarjev (okoli 48,3 milijona evrov) v drugih dobrinah oziroma sredstvih. Glede na to, da je sodišče Britney Spears prepoznalo kot sposobno, da si sama izbere odvetnika, Rosengart meni, da si sama lahko izbere tudi skrbnika.

Z odstavitvijo Jamesa Spearsa s položaja skrbnika se strinja tudi njegova nekdanja žena in mati zvezdnice Lynne Spears, ki je v svoji izjavi, ki je bila vključena v Rosengartovo vlogo, dejala, da je kontrola nad zdravstveno oskrbo in poslovnimi odločitvami bila škodljiva predvsem v letu 2018 in 2019. "Tak nadzor izmuči in je strašljiv, kot da bi živela v priporu," je povzela. Predlog je podprla tudi Jodie Montgomery, ki je po določitvi sodišča leta 2019 prevzela nadzor nad Britneyjinimi življenjskimi odločitvami in zdravstveno oskrbo – meni, da bi bila odstranitev očeta s položaja skrbnika ključna za pevkino dobrobit. Zaslišanje glede Rosengartovega dogovora in preostalih spornih točk je napovedano za 29. september.

Lani je Samuel Ingham III. sicer zahteval, da Jamesa Spearsa nadomesti podjetje The Bessemer Trust. Sodnica je v tem primeru razsodila, da si bosta oče in podjetje skrbništvo delila, a je Bessemer, preden je dogovor uradno začel veljati, odstopil. Nekdanji odvetnik je odstopil po junijskem zaslišanju, na katerem je pevka prvič javno obsodila in kritizirala skrbništvo, pevko je zapustil tudi menedžer.