Nominirani so za grammyja v kategoriji za najboljšo popizvedbo v duetu ali skupini. Foto: EPA
Nominirani so za grammyja v kategoriji za najboljšo popizvedbo v duetu ali skupini. Foto: EPA

Naziv TIME's Entertainer of the Year je tokrat prejela skupina BTS, lani je ta naziv osvojila pevka Lizzo. Raisa Bruner, avtorica Timesovega članka, je BTS opisala kot največjo skupino na svetu. RM, Jin, SUGA, J-Hope, Jimin, V in Jungkook so se tako kot številni drugi izvajalci to leto spoprijeli z mnogo težavami, a v letu 2020 ni bilo vse slabo. "Prejeli smo najboljše in najslabše novice – to sta bili seveda pandemija covida-19 in odpoved naše turneje, najboljša novica pa je bila, ko smo osvojili prvo mesto na lestvici Billboard Hot 100," je dejal raper in vodja skupine, ki je letos prejela tudi prvo nominacijo za grammyja, RM.

Letos so izdali kar dva albuma. Z albumom BE, ki so ga izdali novembra in ga sprva niso sploh načrtovali, pa so postali prva skupina, katere pesem in album sta v istem tednu debitirala na vrhu Billboardovih lestvic. "Včasih sem še vedno presenečen nad vsemi stvarmi, ki se mi dogajajo, ki si jih nikoli ne bi mogel zamisliti. Vendar potem se vprašam: 'Kdo bo to naredil, če ne mi?'" je dejal Suga.

Kljub letu, ko se je svet ustavil, jim je vez z njihovimi oboževalci ARMY uspelo še poglobiti. "Obstajamo zaradi ljudi, ki poslušajo našo glasbo," je dejal najstarejši član Jin, J-Hope pa je dodal, da je od nekdaj želel biti izvajalec, ki v življenje poslušalcev prinaša uteho, olajšanje in pozitivno energijo. "Ta namen pa je sovpadel z iskrenostjo naše skupine in nas vodil do tega, kakršni smo danes," je še priznal in povedal, da se veliko naučijo skozi proces ustvarjanja glasbe in kritik.

RM pa je še poudaril, da svoje glasbe in srca ne želijo omejevati na termin k-popa. Po njegovem mnenju se je pravzaprav treba vprašati, kaj k-pop sploh je. So pa ponosni, da se korejska kultura širi in da s svojo glasbo in nastopi k temu pripomorejo. "Smo le fantje iz Koreje, ki imajo radi glasbo in nastopanje," je dejal RM, Jungkook pa je dodal, da so se po lestvi uspeha vzpenjali počasi, skupaj pa so tako odrasli in se med seboj izjemno dobro poznajo.

"Svoj zvezdniški sij so izenačili s presenetljivo stopnjo iskrenosti glede tega, koliko trdega dela je treba vložiti," je še zapisala Brunerjeva in poudarila, da bistveno prispevajo pri procesu pisanja pesmi in produkciji glasbe, hkrati pa se lotevajo številnih kočljivih tem, kot je družbeni pritisk na mlade in duševno zdravje, vzpostavljajo pa tudi nežnejšo, bolj nevtralno moškost.