Nad Alecom Baldwinom se zgrinjajo temni oblaki. Foto: Reuters
Nad Alecom Baldwinom se zgrinjajo temni oblaki. Foto: Reuters

Ameriški marinec Rylee J. McCollum je umrl v samomorilskem napadu v Kabulu avgusta leta 2020. Po njegovi smrti so prek plafforme za množično financiranje začeli zbirati denar za njegovo nosečo ženo in še nerojeno hčer. Tudi Baldwin je prek plaftorme GoFundMe poslal ček za 5000 dolarjev McCollumovi sestri Roice kot "prispevek za padlega vojaka", kot je zapisal.

Roice je nato 3. januarja letos objavila fotografijo protestnikov v Washingtonu, s čimer je spomnila na prvo obletnico dogodkov 6. januarja lani, ko se je udeležila nasilnih protestov v podporo nekdanjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu, piše CNN. Spomnimo, skupina protestnikov je nato vdrla v Kapitol in razdejala prostore ameriškega kongresa.

Ko je Baldwin videl objavo Roice McCollum, ji je začel prek Instagrama pošiljati sporočila, piše v tožbi. "Ko sem vam poslal denar za vašega pokojnega brata – to sem naredil iz spoštovanja do njegovih zaslug za to državo – nisem vedel, da ste šestojanuarska izgrednica," naj bi zapisal igralec. Družina trdi, da Roice "nikoli ni bila priprta, aretirana, obtožena ali obsojena za svojo prisotnost na dogodku v Washingtonu 6. januarja leta 2021," so zapisali. Baldwin ji je nato še očital, da so "njena dejanja pripeljala do nezakonitega uničevanja državne lastnike, smrti vladnega uradnika in da predstavljajo napad na izide predsedniških volitev". Njeno objavo je poobjavil na svojem profilu.

Sovražna sporočila

Odvetniki družine McCollum trdijo, da je nato Roice začela od Baldwinovih sledilcev dobivati sovražna in napadalna sporočila. Zato so se odločili za tožbo, saj, kot pišejo, je Baldwin "nedvomno vedel, da bo poobjava njene fotografije svojim 2,4 milijona istomislečim sledilcem pripeljala do navala groženj in sovraštva". Neprijetna sporočila naj bi začeli dobivati tudi drugi člani družine.

Poleg klevetanja in malomarnosti igralca tožijo tudi zaradi vdora v zasebnost in namernega spodbujanja čustvenega pretresa.