Harry se je zaradi sojenja iz Kalifornije za nekaj dni vrnil v London. Foto: Reuters
Harry se je zaradi sojenja iz Kalifornije za nekaj dni vrnil v London. Foto: Reuters

Harry je še dejal, da mu je njegova družina prikrivala informacije o vdorih medijev in da je bil prisiljen sprejeti njihovo mnenje, da si ne smejo "drzniti" iti v tožbo proti britanskim tiskanim medijem, piše Guardian. V dokumentih, ki jih je predložil sodišču, je še dejal, da je obstajal zasebni dogovor med kraljevo družino, ki jo imenuje "institucija", in družbo News Group Newspapers (NGN) Ruperta Murdocha, ki izdaja časopis Sun. "Med 'institucijo' in NGN-jem je obstajal dogovor, da ne bomo sodelovali ali se celo pogovarjali o možnosti vložitve zahtevkov proti njim. Moji sorodniki so jasno povedali, da nam ni treba vedeti ničesar o prisluškovanju medijev po telefonu, meni pa je bilo pojasnjeno, da člani kraljeve družine ne bomo nikoli postali priče."

Poleg tožb proti družbi NGN in založniku časopisa Mirror je Harry vložil tudi tožbo proti družbi Associated Newspapers, založniku časopisov Daily Mail in Mail on Sunday.

"To so kriminalci z novinarskimi močmi"

Trdi, da sta časopisa te družbe proti njemu uporabila različna nezakonita sredstva, vključno s prestrezanjem glasovne pošte, prisluškovanjem stacionarnim telefonom in pridobivanjem podatkov o kreditnih karticah. Za tožbo proti družbi Associated Newspapers pa se je odločil, ker "če se lahko najvplivnejše časopisno podjetje izogne pravici, je celotna država obsojena na propad". V izjavi je dodal: "To tožbo vlagam, ker imam rad svojo državo in sem še vedno globoko zaskrbljen zaradi nenadzorovane moči, vpliva in kazenskih dejanj podjetja Associated. Dokazi, ki sem jih videl, kažejo, da so novinarji agencije Associated kriminalci z novinarskimi močmi, kar bi moralo skrbeti vsakega izmed nas. Britanska javnost si zasluži poznati celoten obseg tega prikrivanja in menim, da je moja dolžnost, da ga razkrijem."

Povedal je, da so mu članki v časopisih Daily Mail in Mail on Sunday o njegovem zasebnem življenju v mladosti povzročili ogromno žalosti in paranoje.

Elton John je bil ogorčen, ko so nekateri tabloidi objavili rojstni list njegovega sina Zacharyja, ko je imel ta le nekaj tednov. Foto: Reuters
Elton John je bil ogorčen, ko so nekateri tabloidi objavili rojstni list njegovega sina Zacharyja, ko je imel ta le nekaj tednov. Foto: Reuters

Princ Harry je eden izmed šestih znanih Britancev, ki so vložili tožbo proti založniku časopisa Mail. Med drugimi tožniki so Doreen Lawrence, Elton John, Liz Hurley in Sadie Frost. Trdijo, da so časopisi te skupine pri pridobivanju zgodb redno kršili zakonodajo.

Združenje Associated Newspapers je trditve označilo za "absurdno obrekovanje" ter "vnaprej načrtovan in orkestriran poskus, da bi naslove časopisa Mail potegnili v škandal z izsiljevanjem telefonskih klicev". Dejali so, da dokazi temeljijo na "neutemeljenih in zelo žaljivih trditvah, ki ne temeljijo na verodostojnih dokazih".

Glasbenik Elton John je na sodišču povedal, da je bil časopis Mail po njegovem mnenju "nečloveški" in da so novinarji tega časopisa izbrskali njegovo zdravstveno dokumentacijo ter pridobili rojstni list njegovega sina Zacharyja, kar je bilo po njegovih besedah "odvratno". Igralka Sadie Frost pa je dejala, da je njen nekdanji mož, prav tako igralec, Jude Law verjel, da je prav ona časopisom posredovala informacije o svoji ločitvi, a je nato spoznala, da so novinarji nezakonito prestrezali informacije.