Množica slavi pred stavbo sodišča. Foto: Reuters
Množica slavi pred stavbo sodišča. Foto: Reuters

Sodnica Brenda Penny je v petek po polurnem zaslišanju, na katerem nihče ni nasprotoval koncu skrbništva, razglasila, da je Britney znova odgovorna za vse svoje odločitve. Britney se zaslišanja ni udeležila, je pa takoj za tem na Instagramu zapisala: "Tako rada imam svoje oboževalce, to je noro! Mislim, da bom ves dan prejokala. To je najboljši dan vseh časov." Pevka je zaročena z osebnim trenerjem Samom Asgharijem, s katerim naj bi se kmalu poročila. Asghari je na Instagramu zapisal: "Danes se je spisala zgodovina. Britney je svobodna."

Pred sodiščem se je zbrala množica njenih privržencev, ki so po odločitvi v zrak metali rožnate konfete in se veselili. Nato so zaplesali na Britneyjino pesem Stronger (Močnejša). "To je prelomni dan za Britney. Hvala vsem pristašem gibanja #FreeBritney, ki so bili ključni v tem sodnem postopku," pa je dejal pevkin odvetnik Mathew Rosengart.

Sistem skrbništva nad danes 39-letno pevko je bil vzpostavljen leta 2008, potem ko je doživela psihični zlom in se je morala zaradi duševnih težav, ki jih javnosti nikoli niso razkrili, na zdravljenje. Od takrat je imel njen oče Jamie nadzor nad mnogimi hčerinimi odločitvami in tudi nad 60 milijonov dolarjev vrednim premoženjem.

Britney: Zaradi skrbništva sem osramočena

V zadnjih letih se je vse več Britneyjinih oboževalcev spraševalo, ali mora pevka res imeti skrbnika, medtem ko koncertira na turnejah in služi na milijone dolarjev. Njihove skrbi so bile predstavljene tudi v dokumentarnem filmu #FreeBritney. Junija je Britney na sodišču dejala, da se zaradi skrbništva počuti osramočena in travmatizirana in da želi nazaj svoje življenje. Zatrdila je, da so jo silili k delu in jemanju tablet proti volji. Dodala je še, da ji je oče preprečil, da bi se poročila in nadzoroval mnoge stvari v njenem življenju, tudi to, kakšno pričesko naj nosi.

Septembra je nato oče Jamie dejal, da se strinja s koncem postopka. Pričal je, da je skrbništvo njeni hčeri pomagalo, a zdaj ni več potrebno. Zatrdil je še, da je hčeri pomagal obuditi kariero in da je vedno deloval v njenem najboljšem interesu.

Kaj jo čaka v prihodnosti?

Sodnica je končala skrbništvo, pri tem pa ni zahtevala, naj Britney opravi še pregled duševnega zdravja, kar je pogosto v takih postopkih. Pevkin odvetnik Rosengart je namignil, da bi lahko proti Jamieju Spearsu sprožili postopek zaradi domnevnih finančnih nepravilnosti pri upravljanju hčerinega premoženja, a dodal, da se bo o tem odločila Britney.

Pevka se je po psihičnem zlomu leta 2009 vrnila na glasbene odre, posnela nekaj albumov in večkrat razprodala koncertne turneje. Zadnjič je nastopala konec leta 2018.

Pravna zmaga za Britney Spears