Meghan in Harry sta kraljevi družini dokončno obrnila hrbet. Foto: Reuters
Meghan in Harry sta kraljevi družini dokončno obrnila hrbet. Foto: Reuters

"Vojvoda in vojvodinja Susseška sta kraljici potrdila, da se ne bosta vrnila kot aktivna člana kraljeve družine," so sporočili iz Buckinghamske palače po pogovorih Harryja in Meghan z drugimi člani britanske kraljeve družine.

"Kraljica je potrdila, da umik iz kraljeve družine pomeni, da ni več mogoče opravljati odgovornosti in dolžnosti, ki jih prinaša služenje ljudstvu," so dodali.

Častni vojaški položaji in kraljeva pokroviteljstva, ki jih imata vojvoda in vojvodinja, bodo vrnjeni kraljici. Nato pa bodo razdeljeni med aktivne člane kraljeve družine, so navedli na britanskem dvoru.

Harry zaseda več častnih položajev v britanski vojski in tudi položajev v skupnosti Commonwealth. Poleg tega je pokrovitelj več organizacij. Pokroviteljstvo več organizacij, med drugim londonskega narodnega gledališča, je po poroki s princem prevzela tudi Meghan Markle. Vse to bosta vrnila.

"Ostajata ljubljena"

"Čeprav smo vsi žalostni zaradi njune odločitve, vojvoda in vojvodinja ostajata ljubljena člana družine," so še zapisali v palači.

Sorodna novica Leto, ko sta Harry in Meghan obrnila hrbet kraljici in šla na svoje

Tiskovni predstavnik Harryja in Meghan je ob tem povedal, da njuno delo v zadnjem letu kaže, da ostajata zvesta služenju Združenemu kraljestvu in drugim delom sveta.

Pripravljena sta še naprej podpirati organizacije, ki jih predstavljata, ne glede na uradno vlogo. "Vsi lahko služimo s svojim življenjem. Služenje je univerzalno," je poudaril tiskovni predstavnik, na spletu navaja britanski BBC.

Vojvodstvu se ne moreta odpovedati

Vojvoda in vojvodinja Susseška sta januarja lani sporočila, da nameravata opustiti kraljeve dolžnosti in postati finančno neodvisna. Uradno sta to storila konec marca, ko se je začelo enoletno prehodno obdobje, po katerem bodo pregledali dogovor.

Sorodna novica Šejki, kraljice, cesarji, knezi: ustvarjeni v preteklosti, a s pomembnim vplivom na prihodnost

Po trdih pogajanjih s Harryjevim očetom, valižanskim princem Charlesom, in kraljico Elizabeto, sta se odpovedala tudi nazivoma njuni kraljevi visočanstvi – ne moreta pa se odpovedati vojvodstvu (tega jima lahko kraljica zgolj odvzame, a glede na to, da je Harry njen vnuk, se to najverjetneje ne bo nikoli zgodilo).

Mlada družinica na svojem

Par, ki ima sina Archieja, trenutno živi v Kaliforniji. Prejšnji konec tedna sta sporočila, da pričakujeta drugega otroka. Še pred javno objavo sta z novico seznanila tudi svoje najbližje, vključno z Meghanino materjo Dorio Ragland, Harryjevim očetom, princem Charlesom, mačeho Camillo, ter dedkom in babico, princem Filipom in kraljico Elizabeto.

Otrok bo, ko se bo rodil, osmi v vrsti za prestol (ne glede na to, ali bo deček ali deklica), za svojim starejšim bratom, ki je sedmi, in očetom, ki je šesti. Britanci pa (malce zgroženo) ugotavljajo, da bo otrok – če se rodi v ZDA, kar je zelo verjetno – samodejno postal ameriški državljan.