Igralca bomo letos videli še v komični drami Killer Joe ter komedijah Bernie in The Dry Gulch Kid. Foto: IMDB
Igralca bomo letos videli še v komični drami Killer Joe ter komedijah Bernie in The Dry Gulch Kid. Foto: IMDB
McConaugheyja smo bolj vajeni v taki podobi.
Igralec je že vrsto let srečen z manekenko Camilo Alves. Foto: Reuters
McConaughey in Philippe sta v filmu veliko improvizirala, da bo dosegla večji učinek njunih dialogov in skupnih prizorov. Foto: IMDB

McConaugheyjev najnovejši film, pravniška drama The Lincoln Lawyer, je v ameriške kinematografe prišla v petek.
V filmu igralec, ki je še v bližnji preteklosti krasil naslovnice revij bolj zaradi svojega natreniranega, mišičastega trebuha kot pa zaradi svojih igralskih veščin, upodablja odvetnika, ki se znajde pred moralnimi vprašanji, ko mora zagovarjati bogatega plejboja z Beverly Hillsa.
41-letnik je za Reuters povedal, da vidi velik del sebe v vlogi Michaela "Micka" Hallerja, odvetnika, ki se bori s tematikami življenja in smrti ter smerjo lastnega moralnega kompasa.
McConaughey pravi, da filmskih vlog ne sprejema samo na podlagi tega, da je zdaj stopil v srednja leta ter ima sina in hčerko s svojo spremljevalko Camilo Alves. A vstop v peto desetletje vseeno vpliva na izbiro vlog. "Nisem ravno pomislil, oh, zdaj imam družino, bo treba sprejemati drugačne odločitve, a morda pa vseeno sprejemam drugačne odločitve, in to ni naključje," razmišlja.

Krivično bi bilo sicer reči, da se je McConaughey v preteklosti izogibal resnejših vlog. V njegovi filmografiji najdemo naslove kot sta, denimo, pravniški triler, posnet po romanu Johna Grishama, Čas za ubijanje in Amistad Stevena Spielberga. A Teksašan je bolj znan po neoskarjevskih naslovih, kot sta filma Načrtovalka porok ali Surfer, Dude.
Pravniške dileme
Mick Haller iz filma Lincoln Lawyer (Odvetnik v lincolnu) je morda drugačen od katere koli njegove druge vloge. Haller je losangeleški odvetnik, ki stranke brani z zadnjega sedeža svojega avtomobila lincoln continental. Njegove stranke so večkrat zvodniki, prostitutke in manjši prekupčevalci mamil kot pa zdravniki, poslovneži in velike korporacije.

Nato pa Mick dobi nalogo, da zagovarja bogatega mladeniča (Ryan Phillippe), obtoženega poskusa posilstva in umora. V primeru vidi priložnost za hiter zaslužek, zato ga brez pomislekov sprejme, a kmalu odkrije, da je naloga, ki se jo je lotil, precej bolj zapletena, kot si je mislil.
Haller spozna, da ne le, da je njegova stranka najverjetneje kriva, ampak je tudi povezana s starim zločinom, ki je neko drugo Hallerjevo stranko poslal v zapor. Odvetnik se zato znajde v precepu, ko se mora spopadati z resnico, pravico in klavzulo o zaupnosti med stranko in odvetnikom.
"Tu gre bolj za situacije iz resničnega življenja in zadrege, ki imajo resne posledice za življenja številnih ljudi, zato si lahko povsem iskren glede tega, kako se počutiš ob določenih stvareh," igralec razlaga o tem, zakaj je sprejel vlogo. V primerjavi s tem, pravi, romantične komedije ne zadevajo toliko resničnega življenja in, posledično, "zahtevajo več igranja".
Samo da lahko deska
Igralec je dodal, da zdaj bolj uživa v delu kot kadar koli prej in da ima velike zasluge za to njegovo družinsko življenje v mondeni obalni soseski Malibuja v Kaliforniji, kjer živi družina McConaughey-Alves in kjer lahko, kar je zanj zelo pomembno, deska.
Povedal je še, da njegova otroka, dveletni Levi in leto dni stara Vida, razumeta, saj mora pogosto od doma na delo, Levi pa si celo želi v "pisarno" z očkom. Poleg tega McConaughey pravi, da začenja videti veliko sebe v svojih otrocih.