Tina Petelin je postala nova slovenska mis. Foto: MMC RTV SLO
Tina Petelin je postala nova slovenska mis. Foto: MMC RTV SLO
Spremljevalke in mis fotogeničnosti
Tri lepotice od leve proti desni: mis fotogeničnosti Polona Golob, 1. spremljevalka Tara Zupančič in 2. spremljevalka Janja Gašljevič. Foto: MMC RTV SLO
Tadeja Ternar
Tadejo Ternar je lento nosila kar dve leti. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Sanja Grohar
V žiriji je sedela tudi Sanja Grohar, mis Slovenije 2005. Foto: RTV SLO
Julia Morley
Julia Morley, lastnica licence Miss World, nad slovenskimi razprtijami ni bila preveč navdušena. Foto: EPA
Tadeja Ternar in Zdravko Geržina
Tadeja Ternar, od danes naprej nekdanja mis Slovenije, in Zdravko Geržina, že zdaj nekdanji lastnik licence. Foto: RTV SLO

Organizatorji izbora so se v soboto v Radencih odločali med desetimi dekleti in nazadnje izbrali tisto, ki bo nosila lento mis Slovenije 2009, na današnji novinarski konferenci pa so razkrili tudi njeno ime - kot rečeno je mis Slovenije 2009 postala Tina Petelin, 1. spremljevalka je postala Tara Zupančič, 2. Janja Gašljevič, lento za mis fotogeničnosti pa so nadeli Poloni Golob.

Več o samem izboru si lahko preberete tu.

Žirijo so letos sestavljali misica Sanja Grohar, sanjska ženska Miša Margan, modni strokovnjak Aljoša Kršljin, novi lastnik licence Damir Osredečki in vodja projekta Eva Repič. O letošnjem izboru je znano zelo malega, zato smo poklicali novega in starega lastnika licence, da bi nam razložila ozadje. Zgodba pa je v resnici vse prej kot preprosta, zato pojdimo lepo po vrsti.

Zapletlo se je že lani
Dolgoletni lastnik licence Miss Slovenije za Miss sveta je bil Zdravko Geržina, ki je skrbel za vse dozdajšnje izbore najlepše Slovenke. Uspešno je bilo izbranih 16 misic - od Nataše Abram do Tadeje Ternar, nato pa se je zataknilo. Izbor za mis Slovenije 2008 je bil lani že v polnem teku, ko je nastalo nesoglasje med Geržino in RTV Slovenija. Geržina je zahteval, da se prireditev izpelje v slavnostni dvorani in ob neposrednem televizijskem prenosu, na RTV SLO pa so trdili, da za tak projekt trenutno nimajo potrebnih finančnih sredstev. Nazadnje so se dogovorili, da izbora sploh ne bo, mis Slovenije 2007 Tadeji Ternar pa so podaljšali mandat še za eno leto.

Geržina letos sploh brez licence
A tudi letos pogovori med Geržino in televizijci niso potekali nič uspešneje, kar ni dišalo Juliji Morley, organizatorki izbora mis sveta. Iz Londona so Geržini že spomladi poslali pogodbo o organizaciji letošnjega izbora za mis Slovenije, ki pa je ni hotel podpisati, dokler ne bi bil prepričan, da letos zapletov na domačih tleh ne bo. Avgusta so ga iz Londona poklicali še enkrat, da bi izvedeli, kako napredujejo pogovori, Geržina pa jim je lahko povedal le to, da se z RTV SLO še niso dogovorili. Sprti strani sta ostali vsaka trdno na svojem bregu - Geržina je hotel slavnostni izbor, RTV SLO pa je vztrajal, da toliko denarja za ta projekt ne bo namenil. "Zahteval sem, da se tudi tokrat finalni izbor izpelje na tako visoki ravni, kot se je prejšnjih 16. Nisem hotel deklet, novinarjev in povabljenih gostov stlačiti v neko diskoteko. Zdi se mi, da si dekleta, ki so se pripravljena tako izpostaviti in nastopiti na izboru za mis Slovenije, zaslužijo samo najboljše," je za MMC povedal Zdravko Geržina. Prav tako je zanikal navedbe nekaterih medijev o izgubi licence: "Svoje licence nisem prodal, niso mi jo odvzeli in nihče mi je ni prevzel," je povedal. "Podpisane pogodbe v London sploh nisem vrnil, tako da licence za letošnje tekmovanje sploh nisem imel, zato z njo nisem mogel storiti teh stvari, ki mi jih očitajo v medijih," je potožil.

Letošnji izbor organiziran na vrat na nos
Kdo pa je potem organiziral sobotni izbor v Radencih? "Pred tednom dni so mi iz Londona sporočili, da mi podeljujejo licenco za letošnji izbor mis Slovenije," nam je potrdil Damir Osredečki, direktor agencije, ki se je že v preteklosti ukvarjala z različnimi slovenskimi lepotnimi izbori po Sloveniji. "Časa za organizacijo smo imeli malo, saj se mudi. Že 6. novembra se mora slovenska misica skupaj z drugimi lepoticami namreč udeležiti dobrodelne večerje v Londonu, nato pa 10. potujejo naprej v Johannesburg. Tam bo namreč 12. decembra svetovni izbor," je dejal Osredečki. Potrdil nam je tudi, da so zaradi časovne stiske z desetimi finalistkami v stik res stopili kar prek facebooka. Zagotovil pa je nam je, da je bil izbor izpeljan povsem korektno in da bomo z zmagovalko, ki bo predstavljena na ponedeljkovi novinarski konferenci, zagotovo zadovoljni.

Tadeja Ternar izboru ne nasprotuje
V celotni zgodbi je ostala še ena uganka: Tadeja Ternar. V medijih so se pojavile trditve, da sobotnega izbora za mis ne priznava, da se ga zato tudi ni hotela udeležiti in da noče predati krone. Damir Osredečki in Zdravko Geržina pa sta nam pomagala odgovoriti tudi na ta vprašanja. "Tadeja je trenutno na Dunaju, zato ni mogla priti na sobotni izbor, kot tudi ne bo mogla na ponedeljkovo novinarsko konferenco. Z njo sem ves čas v stikih z SMS-sporočili, zato vam lahko zagotovim, da ne nasprotuje izboru za mis Slovenije 2009," nam je zatrdil Osredečki. "Ni res, da Tadeja krone noče predati. Ne more je, ker je nima. Sponzorsko krono misice namreč hrani organizator, v tem primeru torej jaz," pa nam je povedal Zdravko Geržina. "Ne vem še, kaj bomo s to krono storili. Morda jo bomo tudi tokrat dali na licitacijo in denar namenili v dobrodelne namene, kot smo v preteklosti že storili. Novi organizator se mora s sponzorji sam dogovoriti za izdelavo nove krone," je še pojasnil.

Mis Slovenije 2009 je ...
Na seznamu lepotic, ki so jih okronali za najlepše Slovenke, bo ob letnici 2008 za vedno ostalo prazno polje. Ob letnico 2009 pa vpisali Tino Petelin, ki nas bo decembra zastopala na izboru za mis sveta v Južnoafriški republiki.