Omar Naber (zmagovalec Bitke talentov 2004), Nina Pušlar (zmagovalka 2005) in Eva Černe (zmagovalka 2006) - trije glasbeniki, ki so zasloveli v oddaji Spet doma. Foto: Žiga Culiberg
Omar Naber (zmagovalec Bitke talentov 2004), Nina Pušlar (zmagovalka 2005) in Eva Černe (zmagovalka 2006) - trije glasbeniki, ki so zasloveli v oddaji Spet doma. Foto: Žiga Culiberg
Mario Galunič
Oddaja Spet doma se v soboto po sedmih letih poslavlja od malih zaslonov. Foto: Žiga Culiberg

V soboto se Spet doma po sedmih letih in 212 oddajah poslavlja od malih zaslonov, mi pa smo ob tem pogledali v zgodovino in se med drugim spomnili glasbenih talentov, ki jih je Sloveniji predstavila priljubljena oddaja Maria Galuniča.

Zadnja, 212. oddaja Spet doma bo na sporedu v soboto, 11. junija, ob 20. uri na 1. programu TV Slovenija.

Leta 2004, v prvi sezoni oddaje in tekmovanja Bitka talentov, se je v finale uspelo prebiti 12 pevkam in pevcem, ki so se potegovali za glavno nagrado - snemanje plošče, videospota in vstopnico za Emo 2005. Finalisti (Aleksander Albreht, Katja Koren, Mateja Domanjko, Ajda Ivšek, Omar Naber, Anžej Dežan, Maja Porta, Kaja Bicskey, David Novak, Tina Banfro, Nino Kozlevčar in Anja Baš) so posneli tudi skupno pesem z naslovom Vsi za enega.

Omar in Anžej - takoj zvezdi, kaj pa drugi?
V superfinalu je nato Omar Naber za las premagal Anžeja Dežana, vendar je oddaja tudi njemu prinesla dovolj prepoznavnosti, da mu je uspelo tudi brez omenjene velike nagrade. Med danes bolj prepoznavne pevce in pevke, ki so sodelovali v Bitki talentov 2004, vsekakor spada tudi Katja Koren - kot spremljevalna pevka je namreč že nekajkrat spremljala slovenske predstavnike na tekmovanju za pesem Evrovizije, letos tudi Majo Keuc, z Yuhubando in skladbo Če je to slovo pa je leta 2005 slavila na Slovenski popevki. Pred kratkim se je podala na samostojno glasbeno pot in izdala singel z naslovom Na skrivaj.

Veliki nastopi niso tuji niti Ninu Kozlevčarju, ki prihaja iz glasbene družine Kozlevčar. Letos je skupaj z očetom Tomažem in bratom Samom pod imenom Time to Time sodeloval na Emi, sicer pa poje v zboru Perpetuum Jazzile, ki ga je do pred kratkim vodil njegov oče. Omeniti velja še Dejana Bojanca, ki je nekaj časa sodeloval pri narodno-zabavnem ansamblu Novi spomini, nato pa igral harmoniko v turbofolkzasedbi Turbo Angels.

Druga generacija je pela Ko začutiš energijo
Za Bitko talentov 2005 so ustvarjalci oddaje Spet doma prejeli več kot 600 prijav nadobudnih pevcev in pevk. Izbrali so 42 pevcev, ki so se predstavili v oddaji, 15 tistih, ki so zbrali največ glasov gledalcev in poslušalcev, pa se je uvrstilo v finale. Nina Strnad, Renata Novak, Nina Pušlar, Alen Kofol, Ana Lapajne, Teja Leskovšek, Jerneja Štinek, Simona Černetič, Dejan Bojanec, Aleksandra Lamut, Polona Planko, Maja Dobrotinšek, Urška Grahek, Marko Zemljič in Kristjan Gostinčič so tako kot njihovi predhodniki posneli skupno pesem - njihova je nosila naslov Ko začutiš energijo.

Bitka talentov 2005: Nina proti Nini
Na koncu se je v nasprotju z letom prej zgodil povsem ženski finale - Nina Pušlar proti Nini Strnad. Slavila je prva in si z zmago pripela tudi zgoščenko in videospot za pesem Ni ona. Nina je bila sicer edina zmagovalka Bitke talentov, ki ji zmaga ni prinesla vstopnice za Emo. Nina Strnad se je po finalu Bitke talentov posvetila svoji veliki ljubezni, džezu. Iz druge sezone tekmovanja se morda spomnite še Simone Černetič, danes bolj znane pod umetniškim imenom Aynee (to v indijanščini sicer pomeni Skalna reka), ki se je pred dvema letoma predstavila na Emi, še leto prej pa tudi na Slovenski popevki.

2006: Koga poleg Eve in Lee smo še slišali?
Leta 2006, v tretji sezoni Bitke talentov, smo lahko spremljali boj med poznejšo zmagovalko Evo Černe in Leo Sirk, v superfinale pa sta se uvrstila tudi Matija Jahn in Tina Kocjan. V tretji sezoni smo lahko slišali še Lino Rahne, Janeza Krivca, Nino Bauman, Aljaža Piletiča, Majo Čuden, Julijo Polizhay, Vladimirja Muratovića in Viko Zore.

Eva, ki se je na Emi 2007 predstavila s skladbo Čudeži smehljaja, pozneje pa smo jo na tem in podobnih festivalih videli še večkrat, sicer ni edina iz "svoje generacije" talentov, ki je okusila oder Eme - Lea Sirk, njena tekmica v finalu, se je lani predstavila s skladbo Vampir je moj poet, leta 2009 pa s pesmijo Znamenje iz sanj.

Spodaj si lahko pogledate videospote zmagovalcev Bitke talentov in skupni pesmi, ki so ju posneli finalisti v letih 2004 in 2005. S klikom na fotografije v galeriji se lahko spomnite vseh finalistov treh sezon Bitke talentov.

Bitka talentov 2004 - Vsi za enega

Bitka talentov 2005 - Ko začutiš energijo

Omar Naber - Vse, kar si želiš

Nina Pušlar - Ni ona

Eva Černe - Kdaj, če ne zdaj