Foto: AP
Foto: AP

Že nekaj mesecev so na DeGeneresovo in njeno ekipo leteli številni očitki, obtožbe in prijave zaradi "strupenega delovnega okolja", neprimernih delovnih razmer, mobinga, spolnega nadlegovanja, rasne nestrpnosti in podobnega.

Afera je izbruhnila na začetku julija, ko je BuzzFeed objavil raziskovalni članek, v katerem je na podlagi 36 nekdanjih sodelavcev oddaje opisal neprimerno, celo sovražno delovno okolje oddaje. Sledila je notranja preiskava, ki po trditvah Warner Brosa sicer ni potrdila vseh obtožb, je pa pokazala "očitne pomanjkljivosti in napačna ravnanja v vsakodnevnem menedžmentu". Ellen je nato vsem sodelavcem poslala dopis, v katerem se je opravičila, ker očitno ni držala svoje obljube, da bodo vsi pri njej zaposleni deležni spoštovanja.

Tudi novo, že 18. sezono svoje pogovorne oddaje, je začela z opravičilom vsem, ki so bili zaradi razmer prizadeti: "Izvedela sem, da so se dogajale stvari, ki se ne bi smele dogajati. To sem vzela zelo resno in rada bi se opravičila vsem, ki so bili prizadeti."

Zgolj virtualno občinstvo

Uvodni monolog je nadaljevala z opisom, kako so potekale priprave na novo sezono. Prejšnja se je namreč sklenila nekonvencionalno kar nekaj tednov je namreč Ellen oddajo snemala kar doma namesto v studiu , nova sezona pa se je zaradi izbruha novega koronavirusa prvič v zgodovini začela brez fizične prisotnosti občinstva, to je bilo "prisotno" zgolj virtualno, na zaslonih.

"Zadnje tedne smo se veliko pogovarjali o oddaji, o našem delovnem okolju, o tem, kaj si želimo za prihodnost. Uvedli smo nekaj potrebnih sprememb in danes začenjamo novo poglavje," je med drugim dejala DeGeneresova in namignila na kadrovske menjave v svoji ekipi med poletnim premorom so oddajo zapustili trije producenti in še nekaj drugih sodelavcev. Voditeljica je ob tem svoje poletje sarkastično opisala kot "super-čudovito".

"Tudi jaz sem kdaj žalostna. Jezna. Razdražena."

V nagovoru se je dotaknila tudi očitkov, da je za kamero v resnici precej drugačna od vedno nasmejane in prijazne Ellen v oddaji: "Resnica je, da sem takšna, kot me vidite na televiziji. Sem pa tudi drugačna. Tudi jaz sem kdaj žalostna. Jezna. Živčna. Razdražena. Nestrpna. In trudim se, da bi se izboljšala."

Poudarila je, da je (kot homoseksualna igralka) morala kdaj igrati tudi heteroseksualno žensko "in ocenjujem, da sem kar dobra igralka", a ne dovolj dobra, je prepričana, "da bi vas lahko 17 let vsak dan vodila za nos". "To sem jaz," je zatrdila.