Sex.com, spletna stran z burno zgodovino. Foto: Sex.com
Sex.com, spletna stran z burno zgodovino. Foto: Sex.com

www.sex.com se bo čez mesec dni spet znašel na dražbi in verjetno spet dosegel vrtoglavo ceno.

Pred štirimi leti so novi lastniki, družba Escom, za to domeno odšteli kar 14 milijonov ameriških dolarjev, zdaj pa so se znašli v hudih dolgovih, zato je sex.com znova na prodaj. Čez slab mesec dni, 11. marca ob 11.00, se bo tako začela ena izmed najbolj razvpitih dražb leta, morda celo desetletja. Zainteresirani kupci morajo prinesti overjen ček za milijon dolarjev samo zato, da se dražbe v prostorih odvetniške pisarne Windels Marx Lane & Mittendorf v New Yorku sploh lahko udeležijo.

Spletno domeno sex.com, ki jo opisujejo kot dragulj v internetni kroni, je leta 1994 registriral Gary Kremen, študent stanfordske univerze in ustanovitelj spletne strani Match.com, a njegova sreča ni trajala dolgo. Že čez dve leti je mož po imenu Stephen Cohen s pomočjo prevare namreč dosegel, da so se vse pravice prenesle nanj. "Gre za neizobraženega prevaranta, ki pa ima IQ genija in tudi neverjetno moč prepričevanja," je Cohena v svoji knjigi One Domain, Two Men, Twelve Years and the Brutal Battle for the Jewel in the Internet's Crown opisal novinar Kieren McCarthy.

Prevzem domene se je namreč znašel tudi na sodišču in sodna bitka se je bila več kot desetletje. Sodnik je nazadnje vrnil vse pravice Garyju Kremnu in mu prisodil tudi 65 milijonov dolarjev odškodnine, Cohen je pobegnil v Mehiko, kjer pa so ga aretirali in izročili ZDA. A Kremen je leta 2006 to svojo tako težko priborjeno spletno stran nazadnje postavil na tržišče in nato zanjo od Escoma iztržil vse tiste milijone.

Kar pet miljonov klikov dnevno
Zdaj pri Escomu upajo, da se bo 11. marca zgodovina ponovila, vendar strokovnjaki opozarjajo, da se seks vendarle ne prodaja več tako dobro kot včasih. V prvih petih letih je stran Sex.com dnevno namreč izmerila kar pet milijonov klikov in je letno prinašala več kot 100 milijonov dolarjev dobička. Takrat so jo imenovali najdonosnejša virtualna nepremičnina na svetu, nato pa je njena priljubljenost začela počasi upadati.