Ste beli? Radi kupujete pohištvo? Nikakor niste edini! Foto: EPA
Ste beli? Radi kupujete pohištvo? Nikakor niste edini! Foto: EPA
Kava brez, kapučino, frapučino? Z lahkim ali sojinim mlekom? Samo trenutek, naj odložim svoj iPhone ... Foto: EPA
Imate radi art filme? Ste zagrizen vegetarijanec? Ne boste verjeli, niste edini! Foto: EPA

Vsaj če verjamete zapisom na spletni strani Stuff White People Like (Stvari, ki jih imajo belci radi), ki je od začetka letošnjega leta pritegnila že 11 milijonov klikov in postala prava spletna senzacija.

Blog je ustvaril 29-letni Christian Lander, pisec oglasnih besedil iz Los Angelesa, ki je v sarkastični izjavi o poslanstvu te spletne strani zapisal: "To je znanstveni pristop k pojasnjevanju stvari, ki jih imajo belci radi. So precej predvidljivi."

Blog, ki ga Lander osvežuje skoraj vsak dan, ima doslej že 87 vpisov. Med njimi je tudi razmišljanje o nagnjenju belcev k modernemu pohištvu, poslušanju ameriškega javnega radia in nošenju športnih oblačil. Pa tudi majic in kratkih hlač ...

Če mislite, da ste edini ... niste!
Belci so v ZDA sicer že dolgo lahka tarča šal, a omenjeni blog ni privlačen le zaradi teh opažanj, ampak tudi splošnega sporočila, da so tisti, ki mislijo, da so edinstveni kot "snežinka" (in po možnosti tudi tako beli), v resnici le del črede.

Japiji, hipiji ... saj je vseeno!
Satira seveda ni usmerjena na vse belce. Večina šal je na račun japijev ("nori" so na Applove izdelke, filozofirajo o kavi in kupujejo sodobno pohištvo) in "hipiji" (poslušajo indierock, so vegetarijanci, mislijo, da je režiser Michel Gondry kul, in z užitkom "sovražijo korporacije", piše Lander).

Eden izmed zapisov na strani se na primer glasi: "Najpomembnejši razlog za to, da so belci radi brez televizorja, je to, da lahko drugim pripovedujejo, da nimajo televizorja." Belci se radi vpisujejo tudi na podiplomski študij in tako dokazujejo, da so bolj pametni od drugih - belcev. Svoje otroke že od malih nog silijo na tečaje tujih jezikov - da bi bili bolj pametni od drugih (belih) otrok, seveda.

Ko se ljubitelji ironije znajdejo v ironični situaciji
Seveda ne preseneča niti, da je ironija ena izmed stvari, ki jo "imajo belci radi". In čeprav pod ironijo avtor bloga uvršča tovornjakarske čepice in zabave "belih smeti", je najboljši primer ironije prav sam blog: med stvarmi, ki jih imajo belci radi, se je namreč znašla tudi stran Stvari, ki jih imajo belci radi.

A. K.