Foto:
Foto:
Berlusconi je potrdil tudi izpustitev dveh iraških delavcev.
Pogreb enega od umrlih v ameriških letalskih napadih v Sadrovi četrti v Bagdadu
Jordanski kralj Abdulah II. je na obisku pri francoskem predsedniku Jacquesu Chiracu.

Italijanski premier Silvio Berlusconi je povedal, da sta Simona Pari in Simona Torretto v dobrem zdravstvenem stanju.

Za zdaj ni znano, ali sta bili izpuščeni zaradi plačane odkupnine, saj so pred tem poročali, da naj bi ugrabitelji za izpustitev zahtevali milijon dolarjev.

Po podatkih časnika iz Kuvajta naj bi ugrabiteljem izplačali najmanj polovico denarja. Pri pogajanjih za izpustitev pa so sodelovali tudi italijanski predstavniki, ni pa jasno, ali gre za vladne predstavnike.

Prejšnji teden so mediji poročali, da sta bili italijanski talki usmrčeni.

Berlusconi je še dejal, da naj bi bila izpuščena tudi dva Iračana, ki so ju ugrabitelji zadrževali skupaj z Italijankama.

Pomoč za izpustitev v Iraku ugrabljenih talcev je ponudil tudi palestinski voditelj Jaser Arafat.

Osvobodili Iranca in Egipčane
Iraški uporniki so izpustili iranskega diplomata, ki so ga ugrabili prejšnji mesec. Izpustili naj bi tudi pet ugrabljenih Egipčanov in dva Iračana, ugrabljena pred nekaj dnevi, je sporočila arabska televizija Al Džazira. Uporniki zadržujejo še najmanj 11 tujcev, med njimi tudi Britanca, ki mu grozi obglavljenje in dva francoska novinarja.

Samomorilski napad v Ramadiju
Ob ameriškem vojaškem konvoju v Ramadiju je eksplodiral avtomobil bomba, ki ga je vozil samomorilski napadalec. Pri tem naj bi umrlo več ameriških vojakov.

Letalski napadi na Sadrovo četrt
Ameriška letala so ponoči večkrat napadla šiitsko Sadrovo četrt v Bagdadu, zjutraj pa so jo obstreljevali še s tanki.

Zaradi napadov je brez elektrike ostal velik del četrti. Vsakdanji spopadi med ameriško vojsko in privrženci šiitskega klerika Moktade Al Sadra v tem dvomilijonskem predmestju trajajo že nekaj tednov.

V šiitskem svetem mestu Nadžaf pa premirje, ki sta ga sklenila Moktada Al Sadr in najvišji šiitski verski voditelj v Iraku, ajatola Ali Al Sistani, še traja.

Ameriško letalo je z izstrelkom uničilo neko hišo v Faludži, kjer naj bi se skrivali teroristi Abuja Musaba Al Zarkavija. Za zdaj podatkov o žrtvah še ni. V preteklih
podobnih napadih je bilo med žrtvami tudi veliko žensk in otrok. Po trditvah ameriških vojaških predstavnikov je bilo v preteklih tednih tako ubitih čez sto Zarkavijevih pripadnikov.

V Mosulu ubit Turek
Domnevni iraški uporniki pa naj bi pri Mosulu na severu Iraka ubili turškega avtoprevoznika. Šlo naj bi za 46- letnega voznika, ki je prevažal gradbeni material. Njegovo truplo je že v rokah sorodnikov.

Kralj Abdulah dvomi o volitvah januarja
Jordanski kralj Abdulah dvomi, da bo mogoče v Iraku ob sedanji stopnji nasilja izvesti pravične volitve. Če se razmere ne bodo uredile, bodo z januarskimi volitvami pridobili le teroristi.

Meni še, da bi delne volitve, ki jih ne bi izvedli tudi na sunitskih območjih t. i. sunitskega trikotnika, poglobile razkol med šiiti in suniti. Rešitev je v vpoklicu častnikov nekdanje vojske. Čim prej bodo oblikovali staro vojsko, tem boljša bo nova, meni kralj Abdulah.

Včeraj je ameriški državni sekretar Colin Powell priznal, da so spopadi z uporniki vedno hujši, vendar vztrajajo pri izvedbi volitev na celotnem ozemlju. Tako meni visoki predstavnik EU-ja za varnost Javier Solana.