Med podpisniki je tudi Sheeran, ki je po svetu prodal že več kot 26 milijonov albumov in 100 milijonov singlov. Foto: Reuters
Med podpisniki je tudi Sheeran, ki je po svetu prodal že več kot 26 milijonov albumov in 100 milijonov singlov. Foto: Reuters
Protestno pismo je napisal Bob Geldof. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Tako bi lahko ostali znotraj "kulturne ječe, ki so jo zgradili sami", je zapisano v protestnem pismu, ki so ga poslali britanski premierki Theresi May.

V pismu, ki ga je napisal Bob Geldof, je še zapisano, da bo "polomija brexit" povzročila kaos in resno oškodovala vrednost ustvarjalnega sektorja za približno pet milijard evrov na leto. Med podpisniki so imena, kot so Damon Albarn, Jarvis Cocker, Brian Eno, John Eliot Gardiner, Bobby Gillespie, Howard Goodall, Johnny Marr, Nick Mason, Alan McGee, Rita Ora, William Orbit, Simon Rattle, Ed Sheeran, Paul Simon, Neil Tennant, Roger Taylor in Sting.

Geldof skupaj s podpisniki poziva Mayevo, naj še enkrat premisli o brexitu in na "učinku, ki ga bo imel na vsak del glasbene industrije". Vplival bo na prihodke od glasbenih turnej do avtorskih pravic. V pismu je že zapisano: "Na trgu prevladujemo in naše znamke, pevci, glasbeniki, avtorji, producenti in inženirji delajo po celi Evropi in po svetu. Zato sta Evropa in svet prišla k nam. Zakaj? Ker smo briljantni pri tem, kar počnemo. Naša glasba pusti sled pri ljudeh in z njo sprejemamo prav vse. To je tudi bistvo Velike Britanije."

Zavod za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov v Veliki Britaniji je samo lani zaznal porast prodaje skladb britanskih avtorjev za 12 odstotkov. V britansko glasbeno blagajno se je na račun tujih poslušalcev steklo 464 milijonov evrov. Britanski glasbeniki, kot je Sheeran, pa so trenutno največji svetovni popzvezdniki. Strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko brexit močno povečal stroške glasbenim delavcem.