Lea je odločitev, da bodo o uvrstitvah odločali samo gledalci, označila za 'malce zgrešeno'. Foto: MMC RTV SLO
Lea je odločitev, da bodo o uvrstitvah odločali samo gledalci, označila za 'malce zgrešeno'. Foto: MMC RTV SLO
Glasba: Patrik Greblo
Besedilo: Juliette Justin
Aranžma: Gaber Radojevič
Patrik Greblo
Na Emi so zmagovalci prej vsi drugi kot pa prvouvrščena skladba, je prepričan Patrik. Foto: MMC RTV SLO

Temnolasa Lea, ki je s skladbo Znamenje iz sanj na Eminem odru stala tudi lani, je tokrat uvrščena neposredno v nedeljski finale, v katerem bo zapela povsem zadnja, 14. Leo je namreč za izvajalko pesmi Vampir je moj poet izbral povabljeni avtor Patrik Greblo.

Gre za zelo zanimivo kombinacijo, saj je besedilo prispeval priznani glasbenik Andrej Vozlič, ki se v zadnjem času predstavlja pod imenom Juliette Justin. Za rokav smo pocukali tako Patrika kot Leo, kaj sta povedala, pa preberite spodaj.

Uradno spletno stran Eme najdete tukaj.

Napisali ste glasbo za skladbo Vampir je moj poet, ki jo bo izvajala Lea Sirk. Ste dolgo premišljevali, preden ste izbrali Leo, ali je bila odločitev za vas povsem samoumevna?
Patrik: Povabilo na Emo je prišlo nekako nepričakovano in v času, ko nisem imel več kot teden dni na razpolago za izvedbo skladbe. Vampir je moj poet je bila takrat edina skladba, ki bi jo lahko v tako hitrem času ponudil. Da bi kot izvajalko predlagal Leo, pa gre pripisati tudi odličnim odzivom tuje strokovne javnosti za lansko Emino skladbo Znamenje iz sanj. Dobra plat kratkih rokov je v tem, da ne kompliciraš preveč.

Predizbor Eme si lahko ogledate v soboto od 20.00 naprej na TV Slovenija 1, finale pa ob istem času v nedeljo. Izbor lahko spremljate tudi prek MMC-ja.

Besedilo je sicer napisal Juliette Justine, pa vendar, morda veste, je navdih našel v knjigah in filmih o vampirjih, ki so že nekaj časa zelo priljubljeni? Ali je vampir le prispodoba?
Patrik: Z Andrejem (Juliette Justine) se poznava še iz drugih logov, letos pa se dogovarjava za več glasbenih sodelovanj. Prva priložnost se je porodila ravno tu. Kaj je mislil poet, je najbolje, da pustimo domišljiji … Je pa res, da so v besedilu spletene nekatere aktualnosti (vampirji, Afrika ipd.), kar priča, da besedilo res ni vzeto iz predala, temveč je sveže.

Primorci ste znani kot odlični pevci, zmage ste pogosto odnesli tudi na različnih festivalih, na Emi pa zmagujete zelo redko. Imate za to kakšno pametno oziroma logično razlago?
Lea
: Po mojem mnenju ni bolj logične razlage, kot je ta, da poskusiš na odru biti res to, kar si. Torej oder za nastopajočega ne sme biti drugi svet, kjer mora prikazati sebe kot nekoga idealnega, ampak moraš pokazati sebe takega, kakršen si. Na podlagi tega občinstvo tudi lažje oceni, ali si po okusu nekoga ali ne. Primorci pa zmagujemo zato, ker smo v večini zelo sproščeni in nasmejani ljudje ... Sploh pa, če pogledam sebe kot tandem s Patrikom (smeh).
Patrik: Ah, Primorci pa imamo za zmago morda res druge festivale (smeh). No, šalo na stran … Na Emo se pa res ne gre po zmago. Na Emi so zmagovalci prej vsi drugi kot pa prvouvrščena skladba.

Za "vami stojijo" znana in vplivna glasbena imena. Imate pred njimi kaj treme, jih slepo poslušate in jim verjamete ali bo vaš nastop na odru bolj vaše delo?
Lea
: Jah, ni lahko predstaviti dela nekoga drugega na taki ravni. Mislim, da se je treba za čisto vsak nastop res maksimalno potruditi. Ne glede na to, kdo je avtor, sem na odru jaz. Dobri ali slabi komentarji bodo verjetno v vsakem primeru leteli name (smeh).

Se strinjate z odločitvijo, da bo tokrat zmagovalca Eme odločilo samo občinstvo s telefonskim glasovanjem?
Lea
: Jaz mislim, da je to malce zgrešeno. Neko strokovno mnenje mora biti, saj na tak način občinstvo in sami izvajalci dobimo občutek, kakšna je ocena strokovnjakov na tem področju.
Patrik: Hvalabogu, da je enkrat tudi tako – občinstvu tako ali tako nikoli ni prav in tudi tokrat se bo po finalu razpravljalo, kako bi bilo bolj prav drugače. Naj imajo tokrat glasovalci svoje zadovoljstvo in predvsem naj nosijo odgovornost za svojo odločitev.

Glasba: Patrik Greblo
Besedilo: Juliette Justin
Aranžma: Gaber Radojevič