Emmelie je Danski v soboto pripela tretjo zmago na Evroviziji, kar je državo postavilo ob bok Izraelu in Norveški. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Emmelie je Danski v soboto pripela tretjo zmago na Evroviziji, kar je državo postavilo ob bok Izraelu in Norveški. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Emmelie de Forest
Preprosta, nasmejana in v nogavicah - Emmelie de Forest še pred zmago na Evroviziji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Emmelie de Forest
V trenutku, ko so jo razglasili za zmagovalko, je dejala, da se ni dobro zavedala, kaj se je zgodilo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Emmelie de Forest
Danski nastop so z dvanajstimi točkami nagradile Slovenija, Srbija, Italija, Velika Britanija, Islandija, Francija, Irska in Makedonija. Nič točk pa ni dobila iz San Marina. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Margaret Berger
Njena tekmica Margaret Berger je dejala, da je zelo zadovoljna s svojim četrtim mestom. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Evrovizijski spektakel se po letu 2001 znova seli na Dansko. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Vse zaradi enega dekleta (in avtorske ekipe za njo) - Emmelie De Forest.

Je najsrečnejša 20-letnica na svetu, če jo vprašate. "Seveda je bilo stresno in občasno sem čutila pritisk, toda hkrati so se mi dogajale čudovite stvari. Energija, da so ljudje verjeli vame in v pesem Only Teardrops, mi je dajala moč. Danska je verjela vame in me poslala na ta čudovit izbor, in Evropa, ki je glasovala za nas. Vse to je neverjetno," so bile njene prve besede na tiskovni konferenci po razglasitvi njene pesmi za zmagovalko 58. Evrovizije.

Emmelie je kljub zavedanju, da je favoritinja, podeljevanje spremljala glasov zelo čustveno. Ko je voditeljica večera Petra Mede razglasila Dansko za zmagovalko, Emmelie tega ni mogla verjeti. "Ko so nam povedali, da smo zmagali, nisem mogla verjeti. Samo videla sem danskega metulja na velikem zaslonu v zaodrju in dansko ekipo, ki je skočila. Jaz pa sem si mislila: "Kaj?" Bilo je neresnično," je dejala v smehu po razglasitvi.

Emmelie je tip osebe, ki ga je težko ne vzljubiti. Je pol Švedinja in pol Danka. Zmaga v Malmöju ji je pomenila toliko več, saj je bil njen pokojni oče Šved. "Družina je vse. Mama, bratje in sestre mi veliko pomenijo. In tudi preostala družina. Mislila sem veliko na svoje brate in sestre, ki jih imam na Švedskem, saj so se vsi zbrali. 20 ljudi je skupaj gledalo izbor, ker niso dobili vstopnic za dvorano, zato sem jim pošiljala precej svojih misli," je razložila pevka na tiskovni konferenci po razglasitvi.

Švedska - drugi dom in kraj zmagoslavja
Svoje otroštvo je preživela v Stockholmu, zato Švedsko šteje za drugi dom. Ko je bila še vedno obetavna pevka, je s svojimi koreninami dvignila kar nekaj prahu, ko je trdila, da je praprapravnukinja kraljice Victorie prek njenega sina Edwarda VII., s čimer bi postala sestrična kraljice Elizabete II. v tretjem kolenu. In glede na število nezakonskih otrok, ki jih je Edward VII. imel, bi lahko njena zgodba celo držala.

A mediji so uničili njeno navdušenje, ko so našli dokaze, ki govorijo drugače. De Forestova je ovrgla svojo zgodbo in danes pravi: "Mislim, da je bila smešna in zanimiva zgodba, toda sama ji nikoli nisem dajala toliko pomena. Danci so rekli, da je smešna zgodba, zato sem si rekla, zakaj pa ne. Ampak preprosto je ne uporabljamo več. Vem, kdo sem in od kod izvira moja družina. Jaz pa se želim osredotočiti le na svojo glasbo - to je najpomembnejša stvar."

Pesem, ki so jo napisali Lise Cabble, Julia Fabrin Jakobsen in Thomas Stengaard, je prevzela štafetno palico iz rok švedske Euphorie, ki je v nasprotju s pesmijo Only Teardrops v izvirniku bolj naravnana k ritmom elektronske plesne glasbe. Ko jo je Emmelie prvič slišala, je bil za njo običajen deloven dan. "Delala sem v slaščičarni in sem bila tako vznemirjena, ko sem jo slišala, da so mi ves dan padale torte iz rok," je dejala de Forestova. A čeprav sama ne stoji za besedilom in melodijo pesmi, velja, da se sama ukvarja ne le z izvedbeno platjo svoje glasbe, ampak tudi ustvarjalno. "Že vrsto let pišem besedila in kratke zgodbe. Toda pred približno dvema letoma sem začela pisati pesmi in zame je najzanimivejši del pesmi prav besedilo."

Njena evrovizijska pot se je začela z danskim nacionalnim izborom in od takrat so se začele vrstiti povezave na videoposnetek njenega nastopa. Pesem Only Teardrops je veljala za veliko favoritinjo izbora, ki letos ni postregel s posebej izstopajočimi pesmimi, kar je tudi ena izmed njegovih letošnjih posebnosti. Dva tedna v Malmö Areni se je vzpostavilo neke vrste umetno rivalstvo med njo in Norvežanko Margaret Berger, ki je na drugi strani predstavljala Dankino nasprotje. Če je imela Emmelie natančno zgrajeno podobo in skrbno naštudirane gibe, je Margaret za številne delovala bolj avtentična v svojem naštudiranem nastopu. "Zelo sem srečna za Dansko," je dejala Margaret po koncu Evrovizije.

To pa je bil tudi eden izmed redkih trenutkov, ko se je Norvežanka popolnoma sprostila, medtem ko je Danka v dneh čakanja in vaj v Areni sproščeno ugajala prošnjam svojih oboževalcev in sedme sile.

Zmagovalno nasprotje med vojno in mirom
Njene vaje za nastop so se začele v garderobi že vsaj pol ure pred odhodom na oder - pa naj bodo to vaje ali generalke. Ogrevanje glasov na zvok piščali in ponavljajoči se refren "How many times can we win and lose? How many times can we break the rules between us? Only teardrops" sta v pripravah na vaje preglasila tudi vztrajno klapsko petje hrvaških predstavnikov Klapa s mora. V pletenih nogavicah in skrbno izbrani beli obleki ter spuščenimi lasmi si tako samo videl lik, kako se je osredotočeno pomikal proti odru. Pred finalom je tako na svoji strani na Facebooku objavila svojo "največjo dilemo" tisti trenutek, ali naj po nastopu obuje pletene ali udobnejše bombažne nogavice.

Trenutki po razglasitvi so pevko prevzeli. "Ustrašila sem se, kaj me bodo vprašali na odru, če zmagam, zato sem na poti na oder poslala sporočilo prek telefona dobremu prijatelju za nasvet," je pozneje v smehu priznala Emmelie.

Danska je poleg Emmeliejinega glasu ponudila tudi zgodbo. Nasprotje med vojno in mirom, ki so ga poosebljali bobnarja in pevkine emocionalne besede. Bilo je dovolj za Evropo (Španci so Only Teardrops med drugim že uporabili za napovednik priljubljene serije Talenti v belem). "Upam, da bo to pesem, ki bo povezala vso Evropo," pravi Emmelie. A še več - pevko so za svojo vzeli po svetu.

Sproščena, nasmejana in neobremenjena
"Ne vem, kaj se bo zgodilo po zmagi. Načrtovali bomo prihodnji teden, se pa veselim že vaj ta teden s svojo novo spremljevalno skupino," je dejala na tiskovni konferenci, kjer so končno popustile zavore. Sproščeno je odgovarjala na vprašanja sedme sile. V slogu z oskarjem nagrajene igralke Jennifer Lawrence je s pogledom iskala, kdo ji postavlja vprašanja, in v nekaterih odgovorih odkrito priznavala, da ne more odgovarjati, ker so ji misli blokirale. Na koncu pa se še pošalila, da bo zapela tudi v Euro klubu, če ji bo kdo kupil koktajl White Russian.

Za zdaj se zdi, da ne bo šla po poti Nemke Lene, ki je leto dni po zmagi znova zastopala Nemčijo. "Nikoli ne veš, kaj bo prinesla prihodnost, toda mislim, da ne. Mislim, da je izkušnja, ki se zgodi enkrat v tvojem življenju, in tako sem najsrečnejše dekle na svetu pravkar," je sklenila Emmelie.

Odzive na njeno zmago si lahko ogledate spodaj.