Tinkara Kovač Foto: Osebni arhiv
Tinkara Kovač Foto: Osebni arhiv

VEČ O IZVAJALCU
Facebook
Instagram

ZGODOVINA NA EMI
1997: Veter z juga – 10. mesto (574 telefonskih glasov)
1999: Zakaj – 2. mesto (62 točk)
2001: Sonce v očeh – 5. mesto (18 točk)
2014: Spet/Round and Round – 1. mesto (7932 telefonskih glasov)

BIOGRAFIJA
Od leta 1997, ko je izdala svoj prvi singel, Veter z juga, je najprej pri založbi ZKP RTV Slovenija izdala dva albuma (Ne odhaja poletje in Košček neba). Od leta 2001 do danes je za založbo Dallas Records izdala še tri studijske albume (Na robu kroga, O-range in aQa) – eden teh (O-range) je v mednarodni različici izšel tudi v Italiji, na Hrvaškem, v Makedoniji in Grčiji (EMI) – in singel (Spezzacuori), posebni projekt v štirih jezikih (Enigma) v sodelovanju s furlansko založbo Numar Un in kompilacijo z največjimi uspešnicami (Vsak je svoje sreče Kovač). Leta 2012 je izdala (Dallas Records) posebni album priredb nekdanjih jugoslovanskih skladb v sodelovanju s producentom Iztokom Turkom (Rastemo). V januarju 2013 je ustanovila svojo založbo T-key Music in izdala posebni projekt uspavank, zazibank in glasbenih pripovedk za lahko noč v narečjih slovenske in hrvaške Istre, Furlanije - Julijske krajine in obalno-kraške regije z naslovom Zazibanke. V letu je 2016 je prav tako v samozaložbi izdala album Dober dan, življenje in ga pospremila s številnimi glasbenimi gosti v živo na celovečernem koncertu v Cankarjevem domu. V letu 2017 je za angleško neodvisno založbo Plaza Mayor izdala album Cuori di ossigeno, ki je zbirka sodelovanj, potovanj in spominov s prestižnimi mednarodnimi gosti. Vse skladbe so odpete v italijanskem jeziku. Album je v digitalni distribuciji po vsem svetu, v fizični pa v Franciji, Angliji, Italiji, Sloveniji in na Kitajskem.
V dvaindvajsetih letih svojega delovanja na glasbeni sceni je prejela številne nagrade in priznanja: prva nagrada na Festivalu MMS 1997, osem zlatih petelinov leta 1998, zlata in platinasta odličja za vse albume, druga nagrada na izboru za Evrovizijo v Sloveniji leta 1999, najboljši video in skladba na TV MP3 NOW v Londonu leta 2000, uvrstitev njene avtorske skladbe Reason Why med deset najboljših na tekmovanju ISC leta 2003, glavna nagrada in nagrada za najboljšo interpretacijo na festivalu MMS 2014, zmaga na Emi 2016 in finale na Evroviziji 2016, najbolj predvajana skladba leta 2016, skladba Spet, in drugo.
S svojimi številnimi in raznolikimi zasedbami je od leta 1996 odigrala več kot 1000 koncertov v Sloveniji, na Hrvaškem, v Avstriji in Italiji. Med pomembnejša mednarodna sodelovanja na odru in v studiu uvršča Iana Andersona (Jethro Tull), Roberta Planta (Led Zeppelin), Carlosa Nuneza (The Chieftains), Massima Bubolo, Kati Garbi, Gina Santercoleja in Paula Millnsa.
Med letom 2014 in 2018 je na Britanski mednarodni šoli v Ljubljani poučevala vokal, skupinsko igranje ter prečno in kljunasto flavto.
Od leta 2014 do letos je bila predsednica Društva Vilenica, ki je v tem času vodilo in organiziralo šest podelitev literarnih in likovnih nagrad za otroke Mlada Vilenica in sodelovalo pri šestih mednarodnih izvedbah Festivala Vilenica.
Leta 2017 je izdala svoj knjižni prvenec, glasbeno-izobraževalno slikanico z naslovom Tinka Tonka Flavtofonka in neandertalčeva piščal iz Divjih bab.
Leta 2017 je doživela svoj gledališki krst, in sicer v predstavi Kdo je napravil Vidku srajčico (Fran Levstik/Boris A Novak) v vlogi Vidkove mame. Predstava je nastala v koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj in Gledališča Koper.
Na 39. festivalu Melodij Morja in Sonca 2019 je prejela glavno nagrado, nagrado za najboljše besedilo, katerega avtorica je, avtor njene zmagovalne skladbe Bodi z mano do konca, Aleš Klinar, pa je prejel nagrado za najboljšo skladbo.
Od oktobra igra in poje v gledališki predstavi za otroke režiserja Jake Ivanca Mehurčki – Oton Župančič. Predstavo so kritiki uvrstili v katalog odličnosti. Prav tako od oktobra letos igra in poje v predstavi Gola, skupaj z igralko Majo Blagovič, režiserja Vladimirja Jurca. V mesecu novembru letos pa bo premiera predstave Leonardo Tal Friul, v Furlaniji - Julijski krajini v Italiji, ob 500. obletnici Leonarda Da Vincija, v kateri igra in poje v furlanščini, slovenščini, italijanščini in angleščini.
Trenutno je v svojem glasbenem snemalnem studiu in končuje snemanje svojega albuma, ki bo izšel v marcu 2020. Na albumu bo dvanajst njenih skladb jagodnega izbora od začetka njene glasbene poti do danes - in dve novi.