21 Savage velja za enega najobetavnejših ameriških raperjev, nominiran je bil tudi za grammyja za posnetek leta in najboljšo rapersko izvedbo. Foto: EPA
21 Savage velja za enega najobetavnejših ameriških raperjev, nominiran je bil tudi za grammyja za posnetek leta in najboljšo rapersko izvedbo. Foto: EPA

Spomnimo, raper se je vsa leta predstavljal kot raper, ki je odraščal na ulicah Atlante, kot so ta teden razkrile ameriške oblasti, pa je v resnici kot najstnik prišel iz Velike Britanije in v ZDA ostal "brez papirjev". Zaradi tega so ga pred dnevi tudi aretirali in zdaj mu grozi izgon iz države.

Sorodna novica "Raper z ulic Atlante" 21 Savage pred izgonom iz ZDA - v resnici priseljenec z Otoka?

Na njegovo stran je stopil vplivni Jay-Z, ki je pridržanje imenoval za farso, obenem pa se je zavzel za to, da raperja nemudoma izpustijo domov, saj je vložil prošnjo za izdajo vizuma že pred štirimi leti, in da bi oseba v času urejanja papirjev morala biti svobodna.

Jay-Z se trudi na vse moči, da osvobodijo mladega raperja. Foto: EPA
Jay-Z se trudi na vse moči, da osvobodijo mladega raperja. Foto: EPA

"Poleg tega, da gre za uspešnega glasbenika, si 21 zasluži biti združen s svojimi otroki." Dodal je ključnik #osvobodite21Savage, Jay-Z-ja pa sta podprla tudi Cardi B in Post Malone.

Jay-Z je najel skupino odvetnikov, ki se z zadevo že ukvarjajo. "Tukaj imamo nekoga, ki čaka na odobritev prošnje za vizum že štiri leta, ne gre za obsojenca, ki ga je treba pridržati in izgnati, gre za čudovito osebo, glasbenika in očeta," je za Variety povedal odvetnik Alex Spiro.

26-letni Shayaa Bin Abraham-Joseph, kot se glasi njegovo pravo ime, je zaprosil za vizum, namenjen žrtvam kaznivih dejanj, njegovi odvetniki pravijo, da je preživel strelski obračun leta 2013.

Ekipa, ki zastopa mladega raperja, pravi, da je ta prišel v ZDA leta 1999, ko je imel sedem let. Ne zanikajo, da raper nima urejene dokumentacije, a pravijo, da to ni njegova krivda, saj so papirji potekli, ko je bil še otrok.

Ameriške oblasti pa trdijo, da je glasbenik čez lužo prispel julija 2005, ko je bil star 12 let, po enem letu, ko mu je dovoljenje za bivanje v ZDA poteklo, pa ni zapustil države, kar bi v skladu s pravili moral storiti. Zato so ameriške oblasti sprožile postopek za njegovo izselitev iz države.

21 Savage brez kartoteke
Organi za priseljevanje so v nedeljo dodali še, da je bil raper leta 2014 obtožen kaznivih dejanj, povezanih z mamili, vendar je njegova pravna ekipa dejala, da so bili pozneje odstranjeni iz njegovega zapisa, saj je šlo "le" za posedovanje marihuane.