Novaku denarja ne manjka, saj si je samo letos s turnirskimi zmagali bančni račun okrepil za štiri milijone dolarjev. Foto: EPA
Novaku denarja ne manjka, saj si je samo letos s turnirskimi zmagali bančni račun okrepil za štiri milijone dolarjev. Foto: EPA
Dubrovnik
Djokovići so se z dolgimi nosovi morali obrniti tik pred Dubrovnikom. Foto: MMC RTV SLO

Srbiji odmeva incident, povezan z družino Novaka Djokovića. Hrvaška policija njegovi jahti Dijana namreč ni dovolila zasidranja v Dubrovniku.

"Zelo smo razočarani! Čeprav so takoj vedeli, kje se je zapletlo, so nas brez razloga tri ure in pol zadrževali na mejnem prehodu. Pa nismo prekršili niti enega zakona. Izpustili so nas šele, ko smo plačali kazen, a takrat seveda nismo imeli več volje za sprehajanje po Dubrovniku, zato smo se vrnili v Tivat. Niti psu, ki je bil z nami, niso dovolili, da bi odšel na stran," je srbskim medijem ogorčen razlagal Srđan Djoković, oče številke dve svetovnega tenisa Novaka, ki je bil letos poražen le enkrat.

Na krovu jahte, katere lastnik je Novak, ki je zanjo odštel pet milijonov evrov, so bili poleg Novakovega očeta še mati Dijana, po kateri je plovilo tudi dobilo ime, njegova brata Marko in Đorđe ter člani posadke.

Kapitan 27-metrske razkošne lepotice Ivan Žegura je ob odhodu iz črnogorske marine v Tivatu, kjer je zasidrana, poklical pristanišče v Dubrovniku in dobil dovoljenje za prihod v mesto, a pod pogojem, "da se plovilo ne približa preveč otokom in da ne zapluje v hrvaške teritorialne vode za več kot 12 milj po širini, kolikor dovoljuje zakon".

Iskal menjalnico, da bi lahko plačal kazen
"Točno tako smo tudi naredili, a na mednarodnem prehodu v Dubrovniku so nas obvestili, da nam policija ne dovoli poti naprej, ker smo prekršili zakon o hrvaških teritorialnih vodah, in da moramo plačati kazen v višini 1.000 kun (nekaj več kot 130 evrov). Kazen nas še ni tako razburila, bolj dejstvo, da so se policisti obnašali zelo neprijazno in odrezavo," je pojasnil Žegura. Dodal je, da se je moral sprehajati od banke do banke, da bi lahko zamenjal denar, a ker je bila nedelja, je bilo veliko menjalnic zaprtih. Na pomoč mu je zato priskočil kar hrvaški vodja mejnega prehoda in mu sam zamenjal bankovce.

Velik ljubitelj plovil
Novak je plovilo kupil pred nekaj meseci. Njegova "igračka" sodi v srednji cenovni razred izdelkov podjetja Sunseeker, na krovu pa so tudi džakuzi, VIP-kabina in gumijasti čoln. Najvišja dosežena hitrost je 30 vozlov. Jahto so izdelali v Veliki Britaniji, njeno domače pristanišče pa je Porto Montenegro v vse bolj razvitem letovišču Tivat. To je sicer že druga Noletova jahta, prvo, precej manjšo, ima zasidrano v Monte Carlu.