Vojvoda in vojvodinja Cambriška že leta opozarjata na pomen duševnega zdravja. Foto: Reuters
Vojvoda in vojvodinja Cambriška že leta opozarjata na pomen duševnega zdravja. Foto: Reuters

Britanski princ William je priznal, da je očetovstvo zanj hkrati ena najbolj nagrajujočih in hkrati najstrašnejših stvari. O očetovstvu se je za novi dokumentarni film pogovarjal z nekdanjim nogometašem Marvinom Sordellom.

"Oče sem prvič postal leta 2017 in zame je bil to najtežji čas v mojem življenju," razlaga Sordell. "Nova vloga se mi je zdela izredno zahtevna." Ob tem je nogometni zvezdnik priznal, da je odraščal brez očeta in da je imelo to ob rojstvu prvega otroka nanj velik vpliv, s čimer se je lahko poistovetil tudi britanski prestolonaslednik. "Otroci ti življenje resnično obrnejo na glavo," pravi William.

"Strinjam se s teboj in zdi se mi, da ko preživiš nekaj tako travmatičnega – v mojem primeru je bila to smrt mame, ko sem bil zelo mlad se spomini vrnejo." 37-letni princ je poudaril, da starševstvo s seboj prinaša popolnoma nov del življenja, zato "je še večji izziv, ko si nekoga izgubil ali ob sebi nimaš najbližjih."

"Ob sebi nimaš nikogar, ki bi ti pomagal. Včasih je vse skupaj zagotovo velik izziv. S Catherine se sicer podpirava in drug drugemu pomagava – skupaj se razvijava in učiva. A se strinjam s teboj. Čustva resnično nenadoma pridejo na dan, tudi tista, ki jih ne bi pričakoval in se ti zdi, da si se z njimi že soočil. Imeti otroke je resnično ena najlepših življenjskih izkušenj in hkrati ena najstrašnejših."

William in Catherine sicer že več let poudarjata velik pomen duševnega zdravja. Tudi obdobje karantene sta izkoristila za močno kampanjo o pomembnosti tega vidika in predvsem o tem, da si tudi duševno zdravje zasluži kakovostno zdravstveno obravnavo.