Oliver Dragojević je bil eden izmed najbolj priljubljenih pevcev na Hrvaškem in tudi na območju celotne nekdanje Jugoslavije. Foto: BoBo
Oliver Dragojević je bil eden izmed najbolj priljubljenih pevcev na Hrvaškem in tudi na območju celotne nekdanje Jugoslavije. Foto: BoBo
Oliver Dragojević je umrl ob peti uri zjutraj v splitski bolnišnici. Pred enim letom so mu odkrili raka na pljučih. Foto: BoBo

Lipo mi je, lipo mi je, Na lažini suvoj ležat, Na osami blizu mora, Nad pučinom tebe gledat, a - moj galebe! (Lepo mi je, lepo mi je, ko ležim na suhi morski travi, čisto sam, tik ob morju. Nad morjem te gledam, ah, galeb moj.)

Oliver Dragojević – Galeb i ja
Oliver Dragojević
Bil je osebnost z velikim talentom in karizmo, njegovi koncerti doma in po svetu so bili največkrat razprodani. Foto: MMC RTV SLO
Za Dragojevićem žaluje celotna Hrvaška. Foto: Jutarnji list
Slovo Oliverja Dragojevića
Oliver Dragojević

Žalostno novico je za dalmatinski časopis Slobodna Dalmacija potrdila glasbenikova družina, žena Vesna ter sinovi Dino, Davor in Damir.

Zadnje slovo od pevca bo v torek na splitski Rivi, pogreb pa bo dan kasneje v Veli Luki na Korčuli, kjer se je Dragojević rodil.

Dragojević je bil eden izmed najbolj priljubljenih pevcev na Hrvaškem in tudi na območju celotne nekdanje Jugoslavije.

Umrl je eno leto za tem, ko so mu postavili diagnozo – rak na pljučih. Tudi pevec je takrat potrdil, da je bolan, da so našli tumorska tkiva in da je v postopku preiskav. Ob tem je Dragojević, strastni kadilec, poudaril, da njegova bolezen ni povezana s kajenjem, temveč s starostjo: "Vražja bolezen je to, malce sem oslabel, ampak upam na pozitiven izhod. Najpomembnejše je ostati močan v glavi, in jaz se psihično počutim dobro."

Dragojević je nazadnje nastopil oktobra v Splitu na koncertu Vjeruj u ljubav, ki ga je organizirala tamkajšnja skupnost v boju proti raku. Potem se je umaknil iz javnosti, zadnje mesece svojega življenja pa je preživel na rojstni Korčuli.

Strast do glasbe od malih nog
Glasba je Dalmatinca spremljala od malih nog. Že pri petih letih mu je oče kupil orglice, s katerimi je nato zabaval turiste in prišleke s trajektom na otok. Zaradi strasti do glasbe so starši fanta poslali na glasbeno šolo v Split, kjer je osvojil še klavir, klarinet in baskitaro.

Prvič je na odru nastopil leta 1961 na splitskem otroškem festivalu, zapel je pesmico Baloni. Kariero je začel leta 1963 kot pevec in klaviaturist splitske skupine Batali, prvi večji uspeh pa je doživel na Splitskem festivalu leta 1974, ko je prejel prvo nagrado občinstva s skladbo Ča će mi Copacabana.

Že prihodnje leto je v Splitu nastopil s pesmijo Galeb i ja skladatelja Zdenka Runjića (sodelovanje z Runjićem je eden najbolj prepoznavnih tandemov na hrvaškem glasbenem prizorišču), od tam je šla njegova glasbena pot, na kateri je melodije dalmatinskih klap prepletel z džezom in sodobnimi ritmi, samo še navzgor.

Je eden redkih balkanskih glasbenikov, ki je nastopil v newyorški dvorani Carnegie Hall, v londonskem Royal Albert Hallu, pariški Olympii in v sydneyjski operi.

Nagrada za življenjsko delo
V dobrih 40 letih glasbene kariere je ustvarjalni Dalmatinec izdal 23 studijskih albumov in številne kompilacije, njegove uspešnice, kot so Cesarica, Nadalina, Moj lipi anđele, Galeb i ja, Skalinada, Malinkonija ter številne druge, pa so osvojile srca na milijone ljudi. Za svoje glasbeno ustvarjanje je prejel tudi številne nagrade, februarja letos je bil na 25. podelitvi hrvaških glasbenih nagrad Porin odlikovan s kipcem za življenjsko delo.

Oliver Dragojević je bil maja lani gost oddaje Od blizu. Njegov pogovor z Vesno Milek si lahko znova ogledate na desni (kliknete na video). Spodaj pa lahko prisluhnete celotnemu koncertu simfoničnega orkestra RTV Slovenija z Oliverjem Dragojevićem iz leta 2009.


Ne pravite mi zvezda in legenda

"Morski vuk" (morski volk), kot so pogosto rekli Oliverju, je bil znan kot zelo skromen človek, večkrat je poudaril, da mu ni všeč, ker mu pravijo zvezda in legenda. "Kar zadeva skromnost, lahko rečem, da sem tako vzgojen. Takšni smo vsi doma. Mi smo ekipa, ki ne uživa v velikih pohvalah, spektaklu, nečem, kar ni naravno. Vse je to vsiljeno. Na primer za koncert v Areni vsi govorijo: "Pridite na spektakel!" Tu ni spektakla, to je vse v čast glasbi," je povedal v intervjuju za hrvaški Story leta 2016.

Kreslin se je spomnil Dragojevića
Ob žalostni novici se je Dragojevića skozi anekdoto spomnil tudi slovenski glasbenik Vlado Kreslin, na Facebooku je napisal: "Nekoč smo nastopili na istem koncertu z Oliverjem Dragojevićem. Sedela sva za odrom. Medtem ko nama je natakal Jacka, mi je dejal: "Moj Kreslin, nije teško nama, teško je našim ženama! (Moj Kreslin, ni težko nam, težko je našim ženam.)"

Za Dragojevićem žaluje celotna Hrvaška. Sodelavec Zlatan Stipišić – Gibonni, avtor Cesarice, je Dragojevića opisal kot "najbolj normalnega, preprostega in skromnega človeka, kar jih je poznal". "Vsi vemo, kako velik glasbenik je bil. Bil je tudi človek, ki je, tako Gibonni, vedno druge postavljal pred sebe."

Predsednik vlade Andrej Plenković pa ga je označil kot osebo, ki je živela glasbo, morje in svojo Dalmacijo ter je bila duša Hrvaške.

Na Dragojevićevo smrt se je odzval tudi pevec Tony Cetinski. "Dragi moj morski volk, po tvojem odhodu ne bo nič več tako, kot je bilo. Vse tvoje šale in neumnosti, ki smo se jim smejali kot otroci, to so trenutki, ki jih ne bom nikoli pozabil. Moram ti priznati, da sem te imel in te imam rad kot očeta, a po duši si mi bil kdaj kot mlajši brat. Od tebe sem se največ naučil, ker sem od tebe tudi največ dobil. Nezadržno si se razdajal ljudem in prijateljem. V tem dejstvu se skriva tudi velika skrivnost tvojega delovanja. Od nekdaj si bil dokaz, da biti vrhunski umetnik ni dovolj, treba je biti tudi Človek in zato – velika hvala."

Sožalje izrekla tudi predsednica
Stjepan Hauser iz 2Cellos je zapisal, da je odšel največji, takšna legenda, ki je ne bo nikoli več. "Odšel si, prijatelj moj, a zdi se, kot da nisi, ker bodo tvoj glas in pesmi za vedno vtkani v naša srca. Počivaj v miru, pustil si sled v Neskončnosti," je zapisal čelist.

Sožalje Dragojevićevi družini je izrekla tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, ki je poudarila, da je Dragojević v antologiji hrvaške glasbe pustil neizbrisno sled. Njegov odhod Hrvaška čuti kot odhod družinskega člana.

"Oliverjeve pesmi nas spremljajo od otroštva. Njegovega glasu zato ne moremo nikoli pozabiti, saj je povezan z najsrečnejšimi, najpomembnejšimi trenutki našega življenja," je zapisala. "Njegov glas je utelešal stoletja naših prednikov, ribičev, kapitanov in vseh tistih morskih volkov, ki so z nostalgijo in hrepenenjem peli o ljubezni in toplini svojega doma."

Spodaj lahko prisluhnete nekaj njegovim uspešnicam, katera je vam najbolj pri srcu?

Koncert simfoničnega orkestra RTV Slovenija z Oliverjem Dragojevićem

Lipo mi je, lipo mi je, Na lažini suvoj ležat, Na osami blizu mora, Nad pučinom tebe gledat, a - moj galebe! (Lepo mi je, lepo mi je, ko ležim na suhi morski travi, čisto sam, tik ob morju. Nad morjem te gledam, ah, galeb moj.)

Oliver Dragojević – Galeb i ja
Slovo Oliverja Dragojevića
Oliver Dragojević