Raf Simons je bil do leta 2015 kreativni direktor modne hiše Dior, kjer je nasledil Johna Galliana, leto kasneje pa se je pridružil Calvinu Kleinu. Foto: EPA
Raf Simons je bil do leta 2015 kreativni direktor modne hiše Dior, kjer je nasledil Johna Galliana, leto kasneje pa se je pridružil Calvinu Kleinu. Foto: EPA

Belgijski oblikovalec, ki se je modni hiši Calvin Klein pridružil avgusta 2016, na začetku leta 2017 pa na newyorškem tednu mode poskrbel za eno najbolj pričakovanih modnih revij, se od ameriške znamke poslavlja.

"Obe strani sta se strinjali, da se sporazumno razideta. Calvin Klein Inc. se je odločil za novo smer razvoja, ki se ne ujema s Simonsovo ustvarjalno vizijo," so sporočili iz matične družbe PVH, ki ima v lasti tudi znamko Calvin Klein.

Čeprav so kreacije Calvina Kleina po zaslugi Simonsa pri modnih poznavalcih naletele na pozitivne kritike, pa niso dosegle komercialnega uspeha. "Razočarani smo, ker se naš vložek ni povrnil," je že novembra, ko so razkrili nezavidljive rezultate tretjega četrtletja, povedal predsednik uprave PVH-ja Emanuel Chirico.

Dvomi že pred njegovim imenovanjem
Že preden se je Simons pridružil Calvinu Kleinu, so po pisanju revije Vogue mnogi opozarjali, da se oblikovalec v vlogi kreativnega direktorja morda ne bo znašel najbolje. Bali so se, da mu preskok iz sveta visoke mode, pred tem je vlogo kreativnega direktorja opravljal pri Diorju in Jil Sander, k znamki, ki cilja na širše množice in predvsem na komercialno uspešnost, ne bo uspel.

In dvomljivci se niso ušteli, Simons bo več kot osem mesecev pred iztekom pogodbe zapustil modno hišo. Kam bo pot odpeljala Simonsa in kdo ga bo nadomestil, še ni znano, jasno je le, da kreacij ameriške znamke na newyorškem tednu mode februarja ne bomo mogli videti.