Otroci strogi strašev naj bi po hrani posegali bolj nenadzorovano, ugotavljajo strokovnjaki. Foto: EPA
Otroci strogi strašev naj bi po hrani posegali bolj nenadzorovano, ugotavljajo strokovnjaki. Foto: EPA

Raziskava na bostonski univerzi je namreč pokazala, da je prenajedanje otrok strogih staršev velikokrat odgovor na stres, ki ga "zakrivi" stroga vzgoja. Strogi starši velikokrat jasno povedo otroku, kaj in koliko naj poje, to pa otroke odbija in zahtev staršev zato ne izpolnjujejo.

"Starši, ki zahtevajo, da gre njihov otrok od mize šele, ko je krožnik prazen, otroke 'naučijo' jesti zaradi zadovoljevanja zunanjih dejavnikov, v tem primeru družbenih zahtev. Jemo pa predvsem zato, da zadovoljimo telesne potrebe," se strinjajo raziskovalci iz Bostona.

Ista raziskava je strokovnjake privedla še do dveh spoznanj, oziroma je še enkrat več potrdila, kar so raziskovalci drugod po svetu ugotavljali že prej. Najmanj težav s telesno težo imajo otroci staršev, ki bi jih ozačili za avtoritativne - ti od otrok sicer veliko pričakujejo, tudi precejšnjo mero samostojnosti, in vztrajajo pri jasno začrtanih pravilih, a hkrati upoštevajo mnenje otrok.

Otroci tistih staršev, ki zagovarjajo permisivnost – strokovnjaki so jo v tem primeru definirali kot prizanesljivost staršev in pomanjkanje discipline pri otrocih -, sicer imajo težave s telesno težo, a ne v tolikšni meri kot otroci strogih in za otrokove želje zelo nedovzetnih staršev. V dolgoletno raziskavo je bilo vključenih 872 otrok, ki so v njej "sodelovali" od rojstva leta 1991.