Olivno olje je v mediteranski prehrani nepogrešljivo. Foto:
Olivno olje je v mediteranski prehrani nepogrešljivo. Foto:
Hamburgerji morda v zahodni in severni Evropi res niso več tako priljubljeni kot včasih, a v državah južne Evrope še vedno navdušujejo. Foto: EPA

Zelenjava, sadje, olivno olje, ribe, testenine in vino so najpomembnejši "predstavniki" zdrave mediteranske diete, prebivalci mekaterih delov Italije, Španije in Grčije pa imajo predvsem zaradi ustrezne prehrane najbolj zdrava srca.

A strokovnjaki, ki so se nedavno srečali na svetovnem kongresu v Barceloni, ugotavljajo, da tudi dežele južne Evrope glede prehranjevanja niso več to, kar so bile. "Nezdrava hrana z velikimi koraki vstopa v evropsko Sredozemlje," so razočarani kardiologi. Zgodbe Španije, Italije in Grčije so podobne - mladi obračajo hrbet tradicionalnim jedem in skupnim obrokom z družino, ampak raje jedo ocvrt krompirček, hamburgerje in sendviče. "Mladi danes jedo slabo, mediteranska dieta izginja z miz. Vse več mladih ima težave s težo. Moramo se vrniti nazaj, v 60. in 70. leta prejšnjega stoletja. Moramo se vrniti k mediteranski dieti," je povedal eden od udeležencev kongresa.

Zdravniki so že v 50. letih prepoznali blagodejnost mediteranske diete, od takrat pa se dokazi o njeni koristnosti kar kopičijo. Na univerzi v Barceloni so ravno pred dvema mesecema z raziskavo ponovno potrdili, da je prehranjevanje "po mediteransko" precej bolj zdravo kot stroga dieta z malo maščobami, saj se izboljša raven holesterlola in sladkorja v krvi in krvni tlak.

Predsednik evropske kardiološke zveze zveze Michal Tendera je pojasnil, da se stanje že enkaj časa slabša - Mediteranci nimajo več tako zdravih src kot nekoč. V severni Evropi se ljudje trudijo jesti zdravo. V južni Evropi pa se stanje slabša - ljudje pojedo več nezdrave hrane kot včasih, telesna vadba pa je večini španska vas.

Gospodarski napredek na začetku običajno hodi z roko v roki z nezdravo hrano. Ljudje so prezaposleni, ne kuhajo več vsak dan, ampak raje na hitro nekaj pojejo, običajno nekaj nezdravega, so se strinjali v Barceloni. Dežele južne Evrope torej čaka veliko dela, predvsem z mladino: "Mediteranski dieti moramo vrniti ugled."