Podoba Ardernove, projicirana na Burdž Kalifo. Foto: EPA
Podoba Ardernove, projicirana na Burdž Kalifo. Foto: EPA

Odziv Ardernove na napade je 38-letni premierki prislužil občudovanje po vsem svetu, muslimanski svet pa se ji je ta konec tedna poklonil s projiciranjem njene podobe na najvišjo stavbo sveta.

"Hvala, premierka @jacindaardern in Nova Zelandija, za vašo iskreno empatijo in podporo, s katero ste si po terorističnem napadu, ki je pretresel muslimansko skupnost po svetu, prislužili spoštovanje 1,5 milijarde muslimanov," je na Twitterju zapisal dubajski premier šejk Mohammed.

Obraz Ardernove, ki objema pripadnico muslimanske skupnosti, so v petek projicirali na dubajsko stolpnico Burdž Kalifa, z 830 metri najvišjo stavbo sveta. Ob podobi so zapisali preprosto "mir".

Številne pohvale za premierko

Dubajski poklon Ardernovi je še zadnji v vrsti pohval, ki si jih je prislužila premierka, ki je zaslovela leta 2017, ko je z izvolitvijo postala najmlajša ženska voditeljica na svetu.

"Nova Zelandija žaluje z vami; mi smo eno," je sporočila Ardernova muslimanski skupnosti med petkovim klicem k molitvi.

Nato je citirala preroka Mohameda: "Verniki so v svoji vzajemni prijaznosti, sočutju in naklonjenosti kot eno telo. In ko je v bolečini kateri koli telesni del, čuti bolečino celotno telo."

V dveh napadih na mošeji v Christchurchu, ki jih je 15. marca izvedel v Avstraliji rojeni desničarski skrajnež, je bilo ubitih 50 ljudi.

Vsi so bili muslimani, od tega številni begunci, ki so se zatekli na Novo Zelandijo v želji po mirnem življenju v državi, ki velja za eno najvarnejših.

Tudi konkretni ukrepi

Ardernova pa ni bila deležna pohval zgolj zaradi svojega iskrenega sočutja in širjenja sporočila enotnosti in ljubezni, ampak tudi zaradi precej bolj konkretnih ukrepov.

Le pičel teden dni po pokolu je namreč Nova Zelandija že prepovedala polavtomatsko orožje. Pobudo Ardernove so podprle prav vse stranke.