Lugnerjevo vabilo je sprejela 64-letna italijanska igralka Ornella Muti. Foto: EPA
Lugnerjevo vabilo je sprejela 64-letna italijanska igralka Ornella Muti. Foto: EPA

Dunajski ples je tudi letos privabil avstrijsko in mednarodno elito. Znameniti dunajski valček je zaplesalo 144 debitantskih parov in med njimi prvič v zgodovini opernega plesa tudi istospolni par, kar je posebej navdušilo obiskovalce.

Letošnji
Letošnji "opernbal" je bil poseben tudi zaradi plesa Sophie Grau (levo) in Iris Klopfer (desno). Dekleti zunaj plesne dvorane sicer nista par, imata se namreč za nebinarni osebi. S plesom sta želeli sporočiti, da spol na tovrstnih dogodkih ni pomemben in da lahko plešeš, s komer koli želiš. Foto: EPA

Potem ko je udeležbo odpovedala ameriška smučarka Lindsey Vonn, je avstrijski podjetnik Richard Lugner gostil italijansko igralko Ornello Muti. Lugner pa je ob tem dejal: “Ornello Muti bi že zdavnaj povabili, a je zaradi zavezujoče pogodbe niso pustili.” Mutijeva je povabilo sprejela z velikim navdušenjem, o tem pa dejala: “Operni ples je nekaj, kar spada k tradiciji, kulturi, Dunaj, Avstrija, je zibelka valčka. To je za kulturo, za umetnike nekaj pomembnega.”

Za glasbeni del večera vsako leto poskrbi več kot 150 glasbenikov. Zraven orkestra dunajske državne opere in orkestra dunajskega opernega plesa sta bila letos v ospredju ruska sopranistka Aida Garifulina in poljski tenorist Piotr Beczala.

Večer je popestril tudi dunajski državni balet.

Dogodku primerne so bile tudi cene. 315 evrov je bilo treba odšteti za vstopnico, za ložo pa od 13.300 do 23.600 evrov. Tisti, ki si tega niso mogli privoščiti, so se morali zadovoljiti z mizo, za katero je bilo treba, denimo, za šest oseb plačati 1260 evrov. A kljub temu je bilo gostov veliko, nad 5000 se jih je zbralo na letošnjem plesu.

Druženje elite in obračanje milijonov

Ples je na Dunaju ne le kulturna, ampak tudi pomembna gospodarska dejavnost. V avstrijski prestolnici v času plesne sezone, ki traja od oktobra do marca, vsako leto namreč pripravijo približno 450 plesov, ki se jih udeleži skupno 300 tisoč obiskovalcev. V ospredju je vedno tradicionalni Operni ples, ki je lani, ob 150. obletnici, v avstrijsko blagajno prinesel okoli 4,6 milijona evrov.