Festival Tomatina ulice Bunola vsako leto obarva rdeče. Foto: Reuters
Festival Tomatina ulice Bunola vsako leto obarva rdeče. Foto: Reuters

Udeleženci festivala Tomatina, večinoma podkrepljeni z alkoholom, so za obmetavanje namreč porabili kar 120 ton sočnih paradižnikov.

Pet tovornjakov, naloženih s paradižniki, je pred začetkom komaj našlo prostor na trgu, kjer so "vojščakom" razdelili sočno strelivo, kmalu za tem pa je glavni trg Plaza Mayor in okoliške ulice mesta z 10.000 prebivalci prekrila rdeča brozga.

Udeleženci vsakoletne bitke so se za boj oblekli v kratke hlače in majice s kratkimi rokavi, nekateri so si nadeli tudi zaščitna očala, saj paradižnikova brozga rada zaide v oči, občutek pa je vse prej kot prijeten - na preteklih festivalih je kar nekaj udeležencev zaradi paradižnika v očeh poiskalo zdravniško pomoč.

Festival naj bi se povsem po naključju začel leta 1945, ko je med mladimi udeleženci karnevala izbruhnil spopad, kjer je sledilo prevračanje stojnic s sadjem. Diktator Francisco Franco si je sicer več kot deset let prizadeval prepovedati bitko s paradižniki, dokler je niso leta 1957 končno tudi uradno dovolili.

Na festivalu obstajajo tudi določena pravila - paradižnik je vedno treba najprej stisniti, preden se ga vrže v osebo, udeleženci se lahko obmetavajo le s paradižniki in ne smejo metati stvari, ki bi ljudi lahko poškodovale.