Sistem Smile to Pay transakcijo odobri s prepoznavanjem obraza. Foto: Reuters
Sistem Smile to Pay transakcijo odobri s prepoznavanjem obraza. Foto: Reuters

Sistem Smile to Pay (nasmehni se za plačilo) bo strankam omogočil, da denarnice ob plačilu hrane pustijo v žepih. Avtomati, na katerih bodo gostje oddali naročilo, bodo plačilo namreč omogočili kar s prepoznavanjem njihovega obraza.

Inovacijo uvaja podjetje Yum China, ki na Kitajskem upravlja številne znane verige restavracij s hitro hrano, poleg KFC-ja tudi verigi Pizza Hut in Taco Bell. Novost bo najprej predstavljena v eni od poslovalnic ameriškega KFC-ja v mestu Hangjhou na vzhodu Kitajske.

Pri izpeljavi projekta sodeluje kitajsko podjetje Alipay, ki se ukvarja z mobilnim plačevanjem. Za plačevanje z obrazno identifikacijo bo potreben poseben Alipayev račun, kjer bo naložena tudi verificirana fotografija uporabnika. V podjetju so navedli, da gre za prvi tovrstni sistem na svetu.

Kitajska s polno paro drvi proti uporabi tehnologije obrazne prepoznavnosti. Podoben sistem so že uvedli v pekinškem Nebeškem templju, letalski prevoznik China Southern Airlines pa je sistem prepoznave obraza letos prvič uporabil pri vkrcanju potnikov.