Eden izmed treh tigrov, ki so jih pred kratkim rešili iz nemškega cirkusa. Foto: Facebook ZOO Rožman
Eden izmed treh tigrov, ki so jih pred kratkim rešili iz nemškega cirkusa. Foto: Facebook ZOO Rožman

V živalskem parku Rožman imajo več kot 100 živali. Vse je lastnik Jože Rožmanec rešil iz težkih življenjskih razmer ali pred žalostno usodo. Kot je povedal, imajo zdaj, ko ni obiskovalcev, več časa za vzdrževalna dela, dodatno urejanje parka in za ukvarjanje z živalmi.

"Več časa je tudi za cartanje in – slišalo se bo malo neresno – tudi za pogovor z njimi. Včasih tudi kakšno živalco izpustimo ven," pojasnjuje. Ali živali pogrešajo obiskovalce? "Same živali ne pogrešajo nobenega trušča in hrušča, ampak se obnašajo normalno. Za njih in za nas je to praktično običajen delovnik," odgovarja.

Na lepše življenje v parku so se navadili tudi trije sibirski tigri, ki so jih lani rešili iz cirkusa v Nemčiji. Njihova oskrbnica Lidija Lehmann pravi: "Tukaj v parku so od decembra, vsak dan sem z njimi ure in ure in se poglabljam v njihovo psihologijo. Pogovarjam se z njimi, poskušam doseči dotik."

V parku Rožman sicer ne zaračunavajo vstopnine, ampak od obiskovalcev sprejemajo prostovoljne prispevke. In teh zdaj ni, zato je, kot pravi Rožmanec, "treba paziti na vsak evro". "Marsičesa se je bilo treba zdaj v vmesnem času znebiti, da so živali ostale takšne, kot so, tam, kjer so."

In čeprav ne pričakuje pomoči države, ostaja optimist. "Preživeli smo žledolom in tudi ta virus, to obdobje, bomo," zagotavlja, obenem pa upa, da bo to obdobje čim prej minilo in bo lahko v park sprejel veliko orlico, ki ji v teh dneh pripravlja oboro.