Sloni so čustvene živali, ki žalujejo za umrlimi bližnjimi. Foto: EPA
Sloni so čustvene živali, ki žalujejo za umrlimi bližnjimi. Foto: EPA

Med nočnim obhodom narodnega parka Khao Yai so pazniki v bližini slapu Haew Narok zaslišali glasno klicanje slonov. Na kraju nesreče so našli dva popolnoma izmučena člana osemčlanske črede, ki sta poskušala rešiti že mrtvega mladiča. Ta je po zdrsu obtičal na sredini slapu, kjer je izčrpan utonil. Po pregledu okolice pa so pazniki na dnu slapu odkrili trupla petih odraslih članov črede, ki so očitno med reševanjem mladiča omahnili v smrt.

Preživela slona so nemudoma rešili z nevarne police, na kateri sta bila ujeta, in ju oskrbeli s sadjem ter sladkornim trsom, ki so mu umetno dodali dodatna hranila in vitamine. Ne gre za prvo tovrstno slonovsko nesrečo na slapu, ki se v prevodu imenuje peklenski slap oziroma slap pekla. Leta 1992 je v podobni nezgodi poginila celotna 8-članska čreda.

Sloni živijo v čredah, ki jim zagotavljajo vse pogoje za življenje. Foto: EPA
Sloni živijo v čredah, ki jim zagotavljajo vse pogoje za življenje. Foto: EPA

Predsednik Tajske fundacije za ohranitev Slonov Edwin Wiek opozarja, da bosta imela preživela slona v naslednjih letih velike težave v naravi. Sloni so namreč izjemno navezani na čredo, ki jim zagotavlja varnost in hrano. Poleg tega so nežni velikani čustvena bitja, ki pogosto dolgo žalujejo za izgubljenimi člani črede. Oskrbniki slonov v parku so zato že napovedali, da ju bodo natančno nadzirali in ju v primeru težav poskušali umetno pridružiti eni izmed ostalih čred v parku.