Z mednarodnega tekmovanja na  Weizmanovem inštitutu v Izraelu so se slovenski dijaki vrnili z zlato medaljo. Foto: MMC/Televizija Slovenija
Z mednarodnega tekmovanja na Weizmanovem inštitutu v Izraelu so se slovenski dijaki vrnili z zlato medaljo. Foto: MMC/Televizija Slovenija

Kaj sploh je t. i. fizikalni sef? "Bistvo tega sefa je zaklepni mehanizem, ki vsebuje dve uganki, ki temeljita vsaka na svojem fizikalnem načelu," pojasnjuje dijak Fabijan Štrubelj.

Tekmovalci ga poskušajo odpreti s priloženimi pripomočki. Za to imajo na voljo deset minut. Cilj izdelovalcev sefa pa je, da sef ostane zaprt.

"Prva uganka v našem fizikalnem sefu temelji na mehaniki," pove Gregor Osredkar. Naloga je, da moraš žogico spraviti v določen prostor, a to se ne bo zgodilo, dokler ne ugotovimo, da moramo znižati klančino in iz žogice izprazniti vodo.

"Druga uganka je optična," doda Martin Drobnič. Pri njej je treba preusmeriti laserski žarek na fotosenzor, ki je oddaljen približno pet centimetrov. Stekleno posodo napolnimo z vodo iz žogice. Posodo postavimo pred laserski žarek. S pomočjo priložene steklene cevke in loma svetlobe žarek preusmerimo v senzor. Ta ključ odklepa sef.

"Izdelovanje sefa se mi zdi prototip raziskovalnega dela," je prepričan mentor dijakov, profesor Peter Šlajpah. Izraelskim dijakom lahko udeležba na tekmovanju prinese 20 odstotkov maturitetne ocene pri fiziki - po Šlajpahovem mnenju bi moral takšne oblike dela prepoznati in nagraditi tudi slovenski šolski sistem.

Slovenski gimnazijci prvi v vdiranju v fizikalne sefe
Slovenski gimnazijci prvi v vdiranju v fizikalne sefe