Nekateri zahodni mediji so jo označili za televizijsko veteranko in 'bombastično gospo'. Foto: EPA
Nekateri zahodni mediji so jo označili za televizijsko veteranko in 'bombastično gospo'. Foto: EPA
Ri Čun Hi
Ob smrti Kim Džong Ila leta 2011, ko je komaj zadrževala solze. Foto: Reuters
Kim Džong Un
Ne glede na to, kdo je bil voditelj države, je TV-voditeljici uspelo ohraniti zvezdniški status. Foto: Reuters

In to se je res zgodilo. Nepozabna voditeljica, ki je po vsem svetu znana zaradi dramatičnega, občasno celo agresivnega branja poročil, je razglasila, da je država uspešno izvedla poskus z vodikovo bombo in se s tem uvrstila med razvite jedrske države.

Mnogi so bili presenečeni, ko na na zaslonu zagledali prav njen obraz. Čeprav le redkokdo pozna njeno ime, pa je ostal nepozaben njen videz, ki se skozi leta praktično ni spremenil, značilne obleke v rožnati ali črni barvi in seveda slog podajanja informacij.

Ri Čun Hi je leta 2012 napovedala, da prepušča mesto mlajšim kolegicam in da odhaja v zasluženi pokoj, a se je v sredo vrnila na male zaslone. Ali je bila to enkratna priložnost, ni znano. Kot že mnogokrat predtem je bila oblečena v tradicionalno korejsko oblačilo čima džeogori v rožnati barvi, novico o vodikovi bombi pa je prebrala s prepoznavnim ponosom in zanosom, kot se za prvo damo severnokorejske televizije spodobi.

Zraven pri vseh najpomembnejših dogodkih
Ri Čun Hi je bila rojena leta 1943 in je študirala igralstvo, preden se je leta 1971 pridružila severnokorejski državni televiziji KCTV, ki je tudi edina televizijska postaja v državi. Od takrat se je več kot 40 let skoraj vsak dan pojavila na malih zaslonih in si prislužila vzdevek "ljudska voditeljica". Prepustili so ji tudi obveščanje o vseh najpomembnejših novicah v državi, saj je sodržavljane leta 1994 obvestila o smrti vrhovnega voditeja Kim Il Sunga in med branjem ves čas točila solze, sedem let pozneje pa je državi in svetu sporočila tudi novico o smrti naslednjega voditelja Kim Džong Ila. Ko sta se Severna in Južna Koreja leta 2010 zapletli v hud diplomatski spor, je bila prav tako ona edina, ki je javnost smela obveščati o dogajanju.

Spreminjanje tona govora
A leta 2012 je v pogovoru za kitajsko državno televizijo voditeljica razkrila, da se umika. "Obstaja mnogo voditeljic, ki so mlade in privlačne in zato mnogo primernejše, da nastopajo po televiziji," je dejala skromno in dodala, da je bilo njeno edino vodilo pri vodenju pravilo, da mora vsak televizijski voditelj razviti svoj slog, s katerim prepriča gledalce. "Uporabljati je treba tudi različne tone govora, odvisno od teme. Ko beremo sodržavljanom o domačih razmerah, gledalci ne smejo imeti občutka, da kričimo, ampak je treba govoriti mirno in mehko." O državnih sovražnikih, kot so zahodne sile in predvsem ZDA, pa je pogosto brala z agresijo, jezo in sovraštvom v glasu.

Ri Čun Hi je postala celo tako prepoznavna, da se je kot karikatura pogosto pojavila v različnih tujih satiričnih oddajah, na Facebooku pa ima več skupin oboževalcev. Nedotakljiivi status prve zvezdnice televizije ji je menda prinesel tudi nekaj gmotnih koristi, saj naj bi ji oblasti v Pjongjangu priskrbele sodobno hišo, avtomobil visokega razreda in dostop do oblek po zadnji modi, ki so za običajne državljane le sanje.

Nekaj nastopov Ri Čun Hi na severnokorejski televiziji s slogom, ki je za evropski okus zelo nenavaden, si oglejte spodaj.

Leta 2011 ob smrti voditelja Kim Džong Ila

Leta 2012 ob uspešni izstrelitvi satelita

Leta 2016 ob trditvi o uspešnem testiranju vodikove bombe