Mandarine so na Japonskem zelo priljubljene. Foto: EPA
Mandarine so na Japonskem zelo priljubljene. Foto: EPA

100 japonskih mandarin je na tokijskem Ota Marketu prineslo okoli 8000 evrov. 20 kilogramov japonskih mandarin, poimenovanih tudi mikan ali satsuma mandarine, ki izhajajo iz južne japonske province Ehime, kjer sicer proizvedejo okoli 40 različnih vrst agrumov, je šlo v roke anonimnega kupca.

Šlo je za prvo letošnjo dražbo teh vrst mandarin, izkupiček pa napoveduje dobro sezono. "Kakovost sadja je vsako leto ocenjevana na podlagi prve dražbe, tako pa vpliva na prihodnje cene in prodajo," je dejal Šin Asai, prodajalec iz JA Nishiuwe, in poudaril, da je glede na to, da je imela pandemija covida-19 na gospodarstvo negativen učinek, presenečen nad izidom dražbe.

Nišiuva je ena izmed regij Ehime, ki prideluje mikanmandarine. Te so delno brez pečk, ta vrsta agruma pa je znana predvsem po svojem bogatem sladkem okusu in tanki lupini, v ustih pa naj bi se kar stopila. Najbolj cenjene mandarine so znamke hinomaru. "Gre za mikan, ki raste pod tako imenovanimi tremi sonci; pod dejanskim soncem, svetlobo, ki se odbije od morja, in svetlobo, ki se odbije od kamnitih zidov terasnih polj," je še pojasnil Šin Asai. To posebno vrsto na tem območju proizvaja le okoli 100 kmetov, letos pa naj bi bil pridelek izjemno dobre kakovosti, poroča CNN.

Po navadi cena takih mandarin doseže okoli 63 evrov za 10 kilogramov. Tudi lani pa je bila najvišja cena prodanih mandarin podobna letošnji. Takrat jih je kupila vrhunska veleblagovnica in jih uporabila za svojo medijsko pozornost.

Sadje pomemben del življenja

Japonska je znana po proizvodnji sladkega in dragega sadja, lani so namreč 24 grozdov rubinasto rdečega grozdja prodali za okoli 9000 evrov. "Sadje je v azijski kulturi, predvsem v japonski družbi, obravnavano drugače," je povedal Sojeon Šim, dekan Šole človeške ekologije na Univerzi Wisconsin-Madison.

Nakup in uživanje sadja naj bi bila namreč povezana z družbenimi in kulturnimi praksami, saj je sadje pojmovano kot prestižni predmet. V obrednem obdarovanju na Japonskem pa igra pomembno vlogo. Tam naj bi bile predvsem mandarine eden izmed najbolj priljubljenih sadežev, lokalna maskota province Ehime pa je prav narisana pomaranča po imenu Mikyan.