Alfie letečega krožnika ne gradi zato, da bi z njim poletel v vesolje Foto: EPA
Alfie letečega krožnika ne gradi zato, da bi z njim poletel v vesolje Foto: EPA

57-letni Alfie Carrington, strasten oboževalec znanstvene fantastike, je leteči krožnik gradil v svoji garaži kar 30 let in zanj zapravil skoraj 45.000 evrov.

A namen gradnje tega prevoznega sredstva - presenetljivo - ni želja po poletu v vesolje. Leteči krožnik bo namreč uporabljal namesto avtomobila: "Zakaj bi se vozil z avtom, če lahko drvim 500 milj na uro?" sprašuje Alfie.

Pred leti se je za njegovo delo zanimala tudi ameriška vesoljska agencija Nasa, ki ga je tudi povabila na eno svojih konferenc. Inženirji so bili takrat na moč začudeni, ko so izvedeli, da Carrington nima pojma o računalnikih. Njegovo znanje temelji na prizorih iz filmov, zato je sestavil vrteč motor, ki naj bi ustvaril magnetno polje, ki bo poganjalo vrteče se diske. "Ni možnosti, da to ne bi delovalo," je prepričan Alfie.

No, strokovnjaki pa so malce bolj skeptični. "Plovilo sploh ni pravilno zgrajeno. Najverjetneje bo ob prvem zagonu razpadlo," je prepričan strokovnjak za letalstvo in aeronavtiko Cornelis van Dam.

Alfie upa, da bo leteči krožnik popolnoma dokončan v osmih mesecih, potrebuje pa še nekaj več kot 30.000 evrov.