Vaflji iz Liega so prava specialiteta. Foto:
Vaflji iz Liega so prava specialiteta. Foto:
Smetana, čokolada, sadje ...

Mehki, hrustljavi belgijski vaflji so spečeni iz testa, ki je podobno testu za palačinke, a je precej bolj mastno, vanj pa vmešajo tudi kvas ali pecilni prašek, ki poskrbita za rahlost.

Nekaj posebnega so vaflji tudi na pogled – njihova mrežasta površina je posledica prav posebnih pekačev, ki so namenjeni le peki vafljev. V stari Grčiji so nekakšne predhodnike vafljev, ki so jim rekli obleios, pekli med dvema kovinskima ploščama.

V 13. stoletju pa je nekdo prišel na idejo, da bi plošče za pečenje vlili tako, da bi na njihovi površini dobili vzorec, ki spominja na satovje in dobili smo vaflje, kot jih poznamo danes. Nekateri so imeli vlite tudi družinske ali mestne grbe, podobo pokrajine, živali ...

Srednjeveške pekače za vaflje so greli nad ognjem. Vaflji so bili v Franciji in na območju današnjih Nizozemske in Belgije neke vrste hitra hrana, saj so jih prodajalci na svojih stojnicah ali vozičkih pekli in ponujali mimoidočim kar na ulici.

Konec 18. stoletja so bili vaflji v zahodni Evropi že tako priljubljeni, da so se ljudje vabili na vafljeve zabave.

Prvi električni pekač za vaflje, v katerega se vlije gosto testo, so predstavili v ZDA na začetku 20. stoletja, danes pa lahko v poplavi tovrstnih pekačev najdemo tudi take, v katerih spečemo vaflje v obliki srca.

Belgijec Maurice Vermersch je bruseljski vafelj predstavil celo na svetovni razstavi v Bruslju leta 1958. Posel mu je nato tako zacvetel, da se je odločil, da bo »pravi« bruseljski vafelj predstavil tudi Američanom. In na svetovni razstavi leta 1964 v New Yorku so bruseljski vaflji postali belgijski vaflji in so danes ena najbolj priljubljenih sladic v ZDA. Gostinska veriga Waffle House ima v ZDA več kot 1.000 restavracij. Vse več se v ZDA in drugod po svetu proda tudi zamrznjenih vafljev, ki jih je treba le pogreti v mikrovalovni pečici, a s svežimi vaflji se ne morejo primerjati.

V Belgiji so najbolj priljubljeni vaflji iz Liega, mesta v vzhodnem delu države. Odlične belgijske vaflje pa prodajajo tudi drugod po Evropi. S stepeno smetano, čokolado, marmelado, medom, cimetom, sadjem, sladoledom, vaniljevo kremo ... Morda pa so najboljši kar brez vsega.