Kocka stane veliko več. Foto: EPA
Kocka stane veliko več. Foto: EPA
Navadni krompir je dobil tekmeca.

Tako lahko na Otoku poskusijo vijolično korenje, krompir z manj ogljikovimi hidrati, kvadratne lubenice in jagodne in tigraste paradižnike.

Kmetovalci v močni navezi s trgovci se vračajo k starim sortam ali pa s pomočjo genske tehnologije in celo preprostih zvijač vzgajajo sadje in zelenjavo, ki naj bi pritegnila zanimanje kupcev. Nekateri pa se zatečejo k najbolj preprosti rešitvi. Že poznanim sortam sadja in zelenjave preprosto dajo drugačno, bolj zanimivo ime.

Korenje je vijolično že od nekdaj
Korenje ni le oranžno, lahko je tudi vijolično ali belo. Vijolično korenje, ki ga pridelovalci in priložnostni vrtičkarji obujajo k življenju, je stara sorta iz srednje Azije, barvo pa mu daje antioksidant antocianin, ki ima funkcijo pigmenta. Tudi belo korenje ni nič novega, a vseeno vzgajajo vedno nove sorte, da lahko "prehrambni esteti" uživajo v pisanih korenčkovih solatah. "Zapri oči in korenje katere koli barve je še vedno korenje," pravijo skeptiki.

"Shujševalni krompir" bo težko prepričal
Veliko grdih pogledov izpod čela je "zaslužil" krompir z manj ogljikovimi hidrati. "Kje, za vraga, je smisel?" se sprašujejo mnogi. Krompir je odličen vir ogljikovih hidratov. Kdor bi rad jedel manj ogljikovih hidratov, naj je brokoli, je "izum" komentiral neki prehrambni strokovnjak.

"Kocke" je lažje shranjevati
Kockaste lubenice Japonci poznajo že nekaj let, zdaj pa jih ponujajo tudi nekateri britanski supermarketi. Te lubenice rastejo v kvadratnih posodah in zato dobijo oglato, kockasto obliko. Kocke pri skladiščenju zavzamejo manj prostora kot krogle, so pred leti govorili Japonci, ki so hitro vzgojili še lubenice v obliki piramide. "Kockaste lubenice so popolnoma enakega okusa kot običajne, le da so veliko dražje. No, Picassu bi bile prav gotovo všeč," je nekdo komentiral lubenice s šestimi ploskvami.

Namesto sladice paradižnik
Paradižniki, ki jih prodajajo pod imenom tigrasti paradižniki, niso nič drugega kot neka stara, ponovno moderna sorta, ki ima lupino v dveh barvah, rumene in rdeče "črte" pa naj bi upravičile ime sorte. Jagodni paradižniki (Britanci so zanje skovali izraz "strawmato") seveda niso križanci med jagodami in paradižnikom, ampak so le zelo sladki paradižniki, "ki jih lahko postrežemo namesto sladice".

In v prihodnjih letih lahko na policah trgovin pričakujemo še marsikaj, vse zaradi zaslužka, seveda.