Maršal Richelieu verjetno ni niti pomislil, da bo njegova ljuba majoneza osvojila ves svet. Foto: EPA
Maršal Richelieu verjetno ni niti pomislil, da bo njegova ljuba majoneza osvojila ves svet. Foto: EPA

Francozi so eno prvih pomembnejših zmag v sedemletni vojni (1756-1763) proti Angležem dosegli v Sredozemlju. Osvojili so namreč Menorko, enega od otokov na Balearih, ki so jo Angleži leta 1708 iztrgali Špancem.

Na eni od ladij zmagovite francoske flote je bil tudi Louis François Armand Vignerot du Plessis, maršal Richelieu, pranečak bolj znanega kardinala Richelieuja.

Maršal Richelieu je poveljeval francoskim vojakom in ko so se nastanili v glavnem mestu Menorke, Puertu Mahonu, so poskusili omako, s katero so domačini izboljšali pečene ribe. Narejena je bila iz olivnega olja in rumenjakov, maršalu pa je bila tako všeč, da jo je kmalu začel pripravljati njegov kuhar, majoneza pa je kmalu postala izredno priljubljena v Franciji.

Španska "salsa de Mahón" je hitro postala francoska "sauce mayonnaise", iz francoščine pa so besedico začeli uporabljati tudi v drugih jezikih.

Marsikateri Francoz pa se s to razlago poimenovanja majoneze ne strinja. Po eni od teorij naj bi besedica nastala iz francoskega glagola "manier", ki pomeni tudi obdelovati.

Domoljubni Francozi trdijo celo, da je majonezo izumil kar kuhar maršala Richelieuja in tako počastil zmago Francozov na Balearih.