Testo, paradižnik, mocarela in bazilika – to je vse. Foto:
Testo, paradižnik, mocarela in bazilika – to je vse. Foto:

"Rodila" se je leta 1889 v Neaplju, ko sta na počitnice v Neapelj pripotovala italijanski kralj Umberto I. in njegova žena Margarita Savojska.

V njuno čast si je znani picopek Raffaele Esposito, ki je delal v eni od neapeljskih picerij, zamislil tri pice. Pico s svinjsko mastjo, sirom in baziliko, pico s česnom, oljem in paradižnikom ter pico, pri kateri je običajno testo za pico obložil s paradižnikom, mocarelo iz bivoljega mleka in baziliko. Patriotska kombinacija rdečega paradižnika, bele mocarele in zelene bazilike je najbolj navdušila kraljevi par, saj so rdeča, bela in zelena barve italijanske trobojnice.

Margarita je Espositu poslala pismo, v katerem je pohvalila vse tri pice, on pa je svojo zmagovalno rdeče-belo-zeleno pico poimenoval po njej.

Picerija, v kateri je pice pekel Esposito, v Neaplju danes navdušuje pod imenom Pizzeria Brandi, lastniki pa ponosno pokažejo kraljevsko zahvalno pismo, ki je bilo napisano junija 1889.