Sindikat je nezadovoljen, ker ga vodstvo ne vabi na seje sveta zavoda. Foto: BoBo
Sindikat je nezadovoljen, ker ga vodstvo ne vabi na seje sveta zavoda. Foto: BoBo

Kot navajajo v sindikatu SPUKC, je ovadba posledica kršitve zakona o delovnih razmerjih, v delu, ki govori o obveznosti delodajalca do sindikata (v povezavi s tem je sindikat podal tudi prijavo inšpektoratu za delo), kršitve kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti v delu, ki govori o zagotavljanju pogojev za delovanje sindikata, ter kršitve statuta UKC-ja v delu, ki govori o zagotavljanju pogojev za delo sindikatov.

Posebej Brigiti Čokl očitajo ignoriranje njihovih pozivov po ureditvi statusa sindikata znotraj UKC-ja Ljubljana, Tomažu Glažarju pa, da njihovih predstavnikov ne vabi na seje sveta. Zaradi navedenega v sindikatu od ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc pričakujejo tudi Glažarjevo razrešitev in imenovanje novega predsednika sveta, po potrebi pa tudi imenovanje novih članov predstavnikov države sveta, "ki bodo sposobni v čim krajšem času objaviti in izvesti razpis za izbiro novega generalnega direktorja UKC-ja Ljubljana".

"Ne gre namreč pozabiti, da vse niti v 11-članskem svetu UKC-ja vodi država, ki imenuje šest članov sveta in je tako neposredno odgovorna za stanje naše največje zdravstvene ustanove," opozarjajo v sindikatu.

Je sindikat reprezentativen?
Iz UKC-ja Ljubljana so sporočili, da je v prihodnjem tednu predviden sestanek s predstavniki tega sindikata, na katerem bodo dorekli medsebojno sodelovanje in status reprezentativnosti pri delodajalcu.