Na pediatrični kliniki zdaj iščejo možnosti, kako najti drugega kirurga. Foto: MMC RTV SLO
Na pediatrični kliniki zdaj iščejo možnosti, kako najti drugega kirurga. Foto: MMC RTV SLO
Šehić (še) ne bo operiral v UKCL-ju

Šehić je ministrstvo za zdravje zaprosil za priznanje poklicne kvalifikacije, da bi lahko v ljubljanskem kliničnem centru (UKCL) nekajkrat na mesec operiral prirojene srčne napake pri otrocih, piše portal finance.si. Ker v Sloveniji ni specializacije pediatrične kirurgije, kakršno imajo v Srbiji, je Šehić prosil za priznanje specializacije kardiovaskularne kirurgije.

Toda strokovno-posvetovalna komisija ministrstva za zdravje (v njej sta bila po informacijah portala poleg Boruta Geršaka, nekdanjega predstojnika kardiokirurgije v UKCL-ju, ki je tja pripeljal tudi izraelskega kirurga Davida Mishalyja, še kirurga Ivan Kneževič in Gorazd Košir) je pred dnevi izdala mnenje, da Šehićeve kvalifikacije niso zadostne, saj so usmerjene le v otroško kirurgijo.

Poleg tega po mnenju komisije Šehić ni opravil vseh vsebin, ki jih zahteva specializacija kardiovaskularne kirurgije v Sloveniji, niti nima delovnih izkušenj s kardiovaskularnimi operacijami odraslih. Podobna komisija, v kateri je bil prav tako Geršak, je sicer leta 2012 Mishalyju specializacijo potrdila, čeprav je torakalni kirurg.

Kopica dodatnih obveznosti
Komisija tako Šehiću predlaga, naj opravi enoletno usposabljanje za kardiovaskularno kirurgijo odraslih ter opravi še preizkus usposobljenosti iz kardiologije, angiologije in žilne radiologije.

Šehič bi sicer v UKC-ju Ljubljana operiral le otroke s prirojenimi srčnimi napakami. Za to je tudi specialist in za to se je izobraževal v Londonu. V UKCL-ju so poleg tega pred časom zagotovili, da zna operirati 95 odstotkov mogočih srčnih napak pri otrocih.

Vodja programa otroške srčne kirurgije v UKCL-ju Tomislav Klokočovnik zapleta ni želel komentirati. Je pa pred dnevi povedal, da iščejo še druge možnosti. Ena teh je direktor otroške kardiokirurgije na univerzi v Padovi, Giovanni Stellin, ki bi lahko prihajal operirat otroke v UKCL dvakrat mesečno po pet dni. Sttelin namreč ne bi potreboval priznanja kvalifikacij, saj to za zdravnike znotraj EU-ja ni potrebno.

Šehić (še) ne bo operiral v UKCL-ju