Srbski kirurg naj bi bil cenejši od izraelskega, a točnih cen na UKC-ju niso razkrili. Fotografija je simbolična. Foto: MMC RTV SLO
Srbski kirurg naj bi bil cenejši od izraelskega, a točnih cen na UKC-ju niso razkrili. Fotografija je simbolična. Foto: MMC RTV SLO
Nekateri starši odpovedali operacije otrok pri novem kirurgu

Od šestih načrtovanih operacij, ki naj bi jih v tem tednu izvedel srbski kirurg Igor Šehić, je ta opravil le tri. Direktor pediatrije, Rajko Kenda za to krivi starše v društvu Srček. Prebral je spletno sporočilo: "Starši otrok, ki imajo v prihodnjem tednu načrtovano operacijo v UKC-ju pri dr. Šehiću, naj nas nemudoma kontaktirajo."

"Tri operacije so odpadle, ker so prestrašeni starši odpovedali. Kdo nosi odgovornost za to," je vprašal Kenda.

Trije otroci pa so bili uspešno operirani, so povedali na novinarski konferenci. S pojasnili so odgovorni posegli daleč v zgodovino programa in zatrdili, da bo večina otrok še naprej operirana v Sloveniji, petino pa jih bodo pošiljali v tujino. Tudi izraelski kirurg bo dokončal svoje operacije. Dozdajšnji operater Robert Blumauer bo odslej operiral odrasle bolnike.

Zakaj takšno nezaupanje v kirurga, ki ga je v tem tednu ob skupnih posegih preverjal tudi vodja programa, Tomislav Klokočovnik, Šehič odgovarja: "Ali je to predvsem zato, ker sem iz Beograda, ali zato, ker ne bi poznal stroke, lahko samo ugibam."

"Ne bi sprejel ničesar, česar ne znam. Pod vprašajem je moja kariera, profesionalna statistika in ugled moje klinike. Staršem, ki mi ne zaupajo, otrok ne bom operiral. Če se bo to nadaljevalo, so moji prihodi nesmiselni," je izjavil beograjski kirurg.

V ozadju pa zagotovo tičijo tudi nerazrešeni medsebojni odnosi znotraj programa. Intenzivisti, ki skrbijo za otroke po operaciji, nočejo več sodelovati z izraelskim kirurgom Davidom Mishalyjem.

Šehić čaka na licenco. Sodeloval naj bi po podjemni pogodbi, menda ceneje kot izraelski kirurg.

Nekateri starši odpovedali operacije otrok pri novem kirurgu