Rihard Knafelj je v oddaji Tarča pojasnil, da so ventilatorji Sirius R30 manj primerni za zdravljenje bolnikov s koronavirusno boleznijo 19:
Rihard Knafelj je v oddaji Tarča pojasnil, da so ventilatorji Sirius R30 manj primerni za zdravljenje bolnikov s koronavirusno boleznijo 19: "Ventilatorji so nižjega oz. srednjega zmogljivostnega razreda in za bolnike s covidom, glede na to, kaj imamo trenutno na razpolago od ventilatorjev, niso primerni." Foto: Televizija Slovenija

Knafelj je v četrtkovi oddaji Tarča med drugim pojasnil, da ventilator, ki ga je zavod za blagovne rezerve naročil pri podjetju Geneplanet, ni primeren za predihavanje bolnikov, ki potrebujejo nadzorovano predihavanje zaradi covida-19. S tem, ko se je javno izpostavil, je Knafelj v javnosti požel veliko hvale, a tudi javne napade in grožnje.

Knafelj je grožnje že prijavil policiji. Zaradi varovanja osebnih podatkov na policiji podrobnosti niso razkrili. Ljubljanski policisti so zapisali, da so v zadnjih dneh prejeli prijavo groženj prek družbenih omrežij. "Policija v okviru svojih nalog izvaja aktivnosti za zagotavljanje varnosti vsem državljanom, še posebej če je življenje oseb kakorkoli ogroženo," so zatrdili.

Sorodna novica Država bo obdržala 90 ventilatorjev, pogodbo za še nedobavljene pa prekinila

Kot so opozorili v zdravniški zbornici, se je v Sloveniji nasilje, ki so ga deležni zdravstveni delavci, v preteklosti prepogosto jemalo premalo resno, zato je že prihajalo do najbolj tragičnih dogodkov, kar pa se ne sme več ponoviti. Zato v zbornici policijo pozivajo, naj takoj ukrepa in Knaflja zaščiti ter sproži preiskovalne postopke.

Tudi prebivalce so pozvali, da kriza zaradi koronavirusa in z njo povezano dogajanje ni in ne sme biti povod ali opravičilo za to, da bi postali nestrpna in celo nasilna družba. "Dostojna, spoštljiva komunikacija je osnovni pogoj za svobodno izražanje mnenj in upoštevanje stroke, brez katere zdravljenje covida-19, pa tudi vseh drugih bolezni, ne bo uspešno," so še zapisali v zbornici.

Zdravniška zbornica pa je prejela tudi opozorila o neprimernih stališčih, ki naj bi jih v preteklosti na družbenih omrežjih objavil oz. delil Knafelj. Za razjasnitev morebitne kršitve kodeksa zdravniške etike bo zadevo obravnaval odbor za pravno-etična vprašanja zbornice, so napovedali. Knafelj se je medtem že opravičil za objave, če je z njimi koga užalil.

Nadaljujejo se ostri napadi na zdravnika Knaflja

Sodelavci Knaflju stopili v bran

Oglasili so se tudi Knafljevi sodelavci s kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, ki so mu javno izrazili podporo. "Verjetno smo prav mi, njegovi dolgoletni sodelavci, tisti, ki lahko z največjo mero odgovornosti pričamo o njegovi visoki strokovnosti, predanosti bolnikom in o njegovih neoporečnih etičnih odločitvah pri vsakodnevnem skupnem delu," je zapisal sestrski, administrativni in zdravniški kolektiv oddelka.

Zdravniške organizacije obsojajo medsebojno obtoževanje

Koordinacija zdravniških organizacij, v kateri so Slovensko zdravniško društvo, Zdravniška zbornica Slovenije, Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides ter Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, pa je v sporočilu za javnost poudarila, da zagovarjajo ničelno toleranco do korupcije, zato pričakujejo, da bodo zgodbe glede nabave opreme dobile epilog s strani za to pooblaščenih institucij. "Medsebojno obtoževanje lahko vodi v ogrožanje javnega zdravja in manj učinkovito obravnavo hudo bolnih, zato takšna ravnanja obsojamo."

Tarča: O nabavah zaščitne opreme, 2. del