Minister za zdravje Tomaž Gantar. Foto: DZ/Matija Sušnik
Minister za zdravje Tomaž Gantar. Foto: DZ/Matija Sušnik
Sorodna novica Geneplanet predlaga razvezo poslovnih dogovorov, Janša še zaupa Počivalšku

Minister Tomaž Gantar je še dejal, da je malo presenečen, ker se odgovornost zdaj prenaša na ministrstvo za zdravje, ki do zdaj ni sodelovalo pri nabavah opreme. Potrdil je, da je od v. d. direktorja zavoda za blagovne rezerve prejel dopis z vprašanjem, ali je smiselno pogodbo z Geneplanetom razdreti ali jo realizirati. Prav tako ga, kot je dejal Gantar, sprašujejo, ali ti medicinski ventilatorji, ki jih dobavlja omenjeno podjetje, ustrezajo potrebam slovenskega zdravstva za zdravljenje obolelih s covidom-19 ali že dobavljene ventilatorje podjetju Geneplanet vrnejo, kot to predlaga podjetje.

V podjetju Geneplanet so namreč zavodu za blagovne rezerve predlagali razvezo pogodb za dobavo medicinskih ventilatorjev v delu, kjer še ni bila izpolnjena, odkup že dobavljenih medicinskih ventilatorjev po dobavni ceni in vračilo predplačila ter razvezo pogodb za dobavo zaščitnih mask v delih, kjer te še niso bile izpolnjene. Zatrdil je, da se zaradi poročanja o domnevnih nepravilnostih pri nabavah zaščitne opreme ime družbe pojavlja v negativnem kontekstu brez utemeljenega razloga, kar škoduje njenemu ugledu. V javnosti se je namreč odprlo vprašanje ustreznosti ventilatorjev za umetno predihavanje siriusmed R30, kakršnih je 110 Geneplanet že dobavil, do 15. maja pa jih mora v skladu s pogodbo dobaviti še 110.

Potrebujem več podatkov, da ne bomo imeli na koncu koncev močno pretiranega števila teh aparatur v Sloveniji, glede na to, da so za delo z njimi potrebne tudi ustrezne ekipe, ki jih tudi nimamo v neomejenem obsegu.

Minister Tomaž Gantar

Gantar je pojasnil, da bodo na ministrstvu odločitev sprejeli v ponedeljek, da bodo lažje presojali, pa želi videti "celotno sliko". Zavod za blagovne rezerve je zato prosil za podatke o tem, koliko medicinskih ventilatorjev je že bilo dobavljenih in koliko naj bi jih v Slovenijo še prišlo, katerega tipa, kdaj in po kakšni ceni. Prav tako Gantarja zanima, ali imajo medicinski ventilatorji, ki so dobavljeni, vse potrebne pripomočke, torej ustrezne vlažilce, cevi in kompresorje oziroma ali je za to potrebno doplačilo in kolikšno.

Slovenija ima dovolj respiratorjev

Je pa Gantar že pridobil mnenje strokovne skupine, v kateri je za področje medicinskih ventilatorjev zadolžen zdravnik Marko Noč. Po njihovih podatkih imamo v državi tudi skupaj s tistimi, ki jih je dobavil Geneplanet, 423 medicinskih ventilatorjev, kar da je v tem trenutku dovolj, je pojasnil Gantar.

Glede njihove uporabnosti pa je minister pojasnil, da je strokovna skupina ocenjevala 92 ponudb in potrdila 13 respiratorjev. Med temi potrjenimi so siriusmed R30, kakršne je dobavil Geneplanet, "bolj na koncu vrste", pri čemer pa je potrebna njihova dostava skupaj z ustreznimi vlažilci, cevmi in kompresorji, je navedel minister.

Po njegovih pojasnilih je zadnja dobava medicinskih ventilatorjev štela okoli 136 naprav, med njimi pa jih je bilo okoli sto tipa siriusmed R30. Minister je dejal, da so naprave dobavljale tudi posamezne bolnišnice, zato je tudi njih zaprosil za podatke o že prispelih in o še naročenih napravah, tudi o njihovi vrsti in ceni. Pri tem je pojasnil še, da so denimo v Mariboru dokupili potrebne pripomočke za medicinske ventilatorje, ki so jih prejeli.

"Potrebujem več podatkov, da ne bomo imeli na koncu koncev močno pretiranega števila teh aparatur v Sloveniji, glede na to, da so za delo z njimi potrebne tudi ustrezne ekipe, ki jih tudi nimamo v neomejenem obsegu," je še dodal Gantar in poudaril, da bodo odgovore zavodu za blagovne rezerve poslali v navedenem roku, torej v ponedeljek do 17. ure.

Knafelj zanika favoriziranje določenega respiratorja

Zdravnik Rihard Knafelj, ki je bil član vladne strokovne skupine za oceno primernosti respiratorjev, v kateri sta bila tudi zdravnika Marko Noč in Primož Gradišek, je zanikal favoriziranje katerega od 13 primernih medicinskih ventilatorjev za predihavanje bolnikov s covidom-19, kar so mu očitali na portalu Siol.net.

"Nobenega od trinajstih nismo favorizirali. Trije, ki so omenjeni v članku na Siolu (avea, bellavista in mindray), so bili ponujeni, kot da so na razpolago za takojšnji nakup, od tod vprašanje, zakaj, če so že ocenjeni pozitivno, niso tudi bili nabavljeni," je pojasnil Knafelj.

Na navedbe portala, da so različne institucije medicinske ventilatorje bellavista, ki jih je omenjal, označile za smrtno nevarne, pa je za STA pojasnil, da je šlo za odpoklic določenih serij, ki so imele proizvodno tehnično napako pri alarmu.

Knafelj je pojasnil, da je FDA 25. novembra lani objavil odpoklic določenih serijskih številk medicinskih ventilatorjev, kanadska vlada pa je objavila odpoklic določenih serijskih številk ventilatorjev dan pozneje. "Odpoklic je postopek, ki smo mu v klinični praksi priča. Do zdaj se je pojavil pri različnih podjetjih in različnih medicinskih pripomočkih. To kaže na ustrezno vzpostavljen strog in delujoč nadzor z namenom preprečevanja morebitnih poškodb pri bolnikih," je poudaril Knafelj.

Kot pišejo na Siolu, je Zavod RS za blagovne rezerve naročilo medicinskih ventilatorjev bellavista z Gorenjem že izpolnil, "kar kaže na to, da je neformalna strokovna skupina, ki je sodelovala pri ocenjevanju ponudb, sporne ventilatorje odobrila". Obenem pa navajajo, da ni jasno, ali so v Sloveniji medicinski ventilatorji bellavista iz spornih serij ali popravljene različice z odpravljeno nevarno napako.

Knafelj je med drugim navedel, da se je podjetje Vyaire Medical, ki proizvaja medicinske ventilatorje bellavista, zavezalo k posodobitvi programske opreme do najpozneje 31. decembra 2019.