Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Narava pomaga - Arhiv

1 2

Majes svetuje: Za pripravo čajev naberite pljučnik, belo omelo in trobentice

Sončni dnevi so nekatere že privabili, da so se odpravili v naravo po zelišča za pripravo čajnih mešanic in drugih zdravilnih pripravkov.

Za dobro voljo spijte melisin ali metin čaj

Ljudska modrost pravi, da si lahko z vračanjem k naravi pozdravite ali olajšate marsikatero zdravstveno tegobo.

Ingver za več energije, hren za boj proti prehladu

V jesenskih in zimskih dneh pijte več ingverjevega in komarčkovega čaja, jedem pa dodajte več šetraja in majarona. Začimbe uporabljamo vse leto, posamezne pa pogosteje v določenem časovnem obdobju.

Za dobro prebavo si privoščite suhe slive

Slive se dobro podajo k mesnim jedem, odlične so v kombinaciji z agrumi in vaniljevim sladoledom, seveda pa jih lahko jeste tudi surove.

Z zeleno izboljšajte jedem okus in okrepite zdravje

Zeleno, ki ima številne pozitivne učinke na zdravje, uporabite kot začimbo, dodatek k mesu in zelenjavi ali kot prilogo.

Nabirajte ognjič za zdravljenje ran in opeklin

Ognjič zacveti junija, nabirate pa ga lahko vse do prvega mraza. Opazili ga boste na vrtovih kot okrasno rastlino, čeprav ga v ljudskem zdravilstvu uporabljajo za številne zdravstvene težave.

Jejte svež česen, ki ima številne pozitivne učinke na zdravje

Neprijeten zadah in vonj po uživanju marsikoga odvrneta, da bi pogosteje jedel česen, čeprav številne študije dokazujejo, da ima številne pozitivne lastnosti na zdravje.

Repno perje je bogato z vitamini in minerali

Kisla repa in zelje sta priljubljena še danes, predvsem v zimskih mesecih.

Pri težavah s prebavo posezite po kuminu

Kumino poznamo vsi in jo tudi pogosto uporabljamo, medtem ko kuminu ne posvečamo pretirane pozornosti. Ponekod ga imenujejo tudi rimska kumina ali laški kumin oziroma laška kumina.

Hermeliko na vsak vrt!

V zimskih mesecih vam bodo popestrili vrt, uporabite pa jih lahko tudi v solatah in za celjenje ran.

Navadni rman je učinkovit za odpravljanje kožnih vnetij

Navadni rman z belimi cvetovi in suličastimi listi lahko nabirate po travnikih, gozdnih obronkih in ob poteh od maja do septembra.

Regrat ni samo za v solato, pripravimo lahko tudi regratovo vino

Regrat je res vsestransko uporaben. Uporabna je vsa rastlina: listi, korenina in cvetovi. Uživamo ga presnega (liste) kot solato.

Lovor naredi jedi okusnejše in ščiti živila pred molji in črvi

Lovorjev list je že od nekdaj simbol neizmerne moči in energije: lovorjev venec so nosili športniki, vladarji in različni ustvarjalci, ki so se s svojimi dejanji zapisali v zgodovino.

Zrak v prostorih izboljšajte s primerno izbiro sobnih rastlin

Praproti, bršljan, aloe vera in druge rastline vam lahko pomagajo odstraniti ali vsaj zmanjšati količino kemikalij v stanovanju.

Evkaliptovo olje ima nešteto zdravilnih lastnosti

Z njim si lahko lajšate prehladna obolenja, bolečine v sklepih, odganjate mrčes ali pa osvežite dnevni prostor. Evkaliptovo olje ima res širok razpon uporabe.

"Dokler nimaš časa, enostavno ne vidiš bogastva narave"

"Zelišča lahko uporabljaš na tisoč in en način, moraš pa svoje znanje nenehno nadgrajevati. Veliko uporabnih stvari v naravi imamo prav pred nosom," pravi Tatjana Bajc, ki se je že pred upokojitvijo ...

Nasveti za uspešno kosanje z obolenji: od čebule do kefirja

Na razvoj virusov in bakterij vplivajo tudi prehranjevalne navade, spanec in zadostna količina tekočine. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako se izogniti obolenjem.

Ste vedeli, da si lahko pri lažjih opeklinah pomagate s kislim zeljem?

V kuhinji, delavnici in še kje se kaj hitro pripeti, da se dotaknemo vročega predmeta ali se poparimo z vročo tekočino. Pri opeklinah prve stopnje so lahko zelo dobrodošla domača zdravila.

Za boljšo odpornost uživajte šipek, ki ima veliko vitamina C

Zimski dnevi so tu, z njimi pa tudi številna obolenja.

Ingver - naravni zaveznik v boju za krepitev imunskega sistema

Prihajajo hladnejši dnevi in prva obolenja. Če se vas loteva prehlad, si pripravite ingverjev napitek, ki krepi imunski sistem.

1 2