Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zaradi poslabšanja epidemioloških razmer v Severni Makedoniji se vsem osebam, ki vstopajo v Slovenijo in prihajajo iz Severne Makedonije ali vstopajo v Slovenijo in imajo stalno ali začasno prebivališče v Severni Makedoniji, odredi 14-dnevna karantena, ne glede na državljanstvo ali bivališče. Izjeme veljajo le za delavce v sektorju mednarodnega prevoza, osebo, ki izvaja prevoz blaga v Slovenijo ali iz nje, ter za tovorni promet v tranzitu, osebo, ki potuje v tranzitu čez Slovenijo v drugo državo v 24 urah po vstopu, in osebo z diplomatskim potnim listom.

Vlada je odločila, da se na seznam epidemiološko varnih držav v skladu s tretjim odstavkom 9. člena odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na nadzornih točkah na notranjih mejah Slovenije uvrsti naslednje države: Bolgarijo, Ciper, Češko, Estonijo, Finsko, Nemčijo, Grčijo, Islandijo, Latvijo, Litvo, Lihtenštajn, Norveško, Slovaško in Švico.

Državljani Slovenije in Madžarske bodo lahko od ponedeljka mejo med državama prestopali tudi zunaj nadzornih točk Dolga vas in Pince na avtocesti, so sporočili po dopisni seji vlade.

Po novem lahko državno mejo zunaj nadzornih točk na meji z Italijo prestopajo državljani Slovenije in italijanski državljani, ki so lastniki ali najemniki zemljišč v obmejnem območju in opravljajo kmetijsko-poljedelsko-gozdarska dela. Nadzorne točke ostajajo nespremenjene.

Odreditev 14-dnevne karantene je obvezna za osebo, ki vstopa v Slovenijo in ima stalno ali začasno prebivališče v državah, ki niso na seznamu epidemiološko varnih držav ali administrativnih enot držav, ali pa prihaja v Republiko Slovenijo iz teh držav.

Še vedno velja vstop brez omejitev in karantene za državljane Slovenije in tujce s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki prihajajo iz držav članic Evropske unije oziroma držav članic schengenskega območja, ne glede na to, ali so te države uvrščene na seznam epidemiološko varnih držav.

Prav tako lahko po novem brez karantene vstopajo osebe, ki zagotavljajo storitve, za katere jim je potrdilo izdalo pristojno ministrstvo in bi lahko zaradi neizvajanja teh storitev zaradi odreditve karantene nastala večja družbena ali gospodarska škoda, osebe, ki z ustreznim dokazilom mejo prehajajo zaradi nujnih neodložljivih osebnih opravkov in se vračajo v roku 24 ur po vstopu in dvolastniki ali najemniki zemljišč v obmejnem območju, ki mejo prehajajo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del. V novem odloku pa ni več določenih izjem za osebe s potrjeno rezervacijo prenočitve.

Potrjena ena nova okužba z novim koronavirusom, tudi tokrat na Jesenicah

Po 229 testih na okužbo z novim koronavirusom je bila v soboto potrjena ena nova okužba. V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi le še pet bolnikov. Novih smrtnih primerov zaradi covida-19 ni bilo.

Bolnišnico je zapustil en bolnik, ki je zbolel za covidom-19. Skupno je bilo iz bolnišnic odpuščenih 293 bolnikov s covidom-19.

V Sloveniji je bilo tako skupno potrjenih 1485 primerov okužbe z novim koronavirusom. Do zdaj je zaradi covida-19 umrlo 109 bolnikov.

Po podatkih spletne strani sledilnik covid-19 je bila nova okužba v soboto potrjena na Jesenicah.

Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS