Foto: EPA
Foto: EPA

Brise so v petek dopoldne vzeli 40 zaposlenim v bolnišnici in 18 bolnikom, popoldne pa še osmim zaposlenim.

Po podatkih spletne strani sledilnik covid-19 so bile štiri okužbe v petek potrjene na Jesenicah, ena pa v Ljubljani. Nobena v petek odkrita okužba tako ne izhaja iz jeseniške bolnišnice. Bodo pa testiranje zaposlenih in bolnikov ponovili v sredo. Do takrat v veljavi ostajajo vsi sprejeti ukrepi za preprečevanje širitev okužbe.

Bolnišnica ostaja zaprta za obiskovalce, dovoljena je le navzočnost zdravega starša ali skrbnika na pediatričnem oddelku in partnerja pri porodnicah. Spremenjeno ostaja tudi delo na gastroenterološkem oddelku, kjer je delala okužena sestra.

Pet novih okužb

Po 715 testih na okužbo z novim koronavirusom je bilo v petek potrjenih pet novih okužb. V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi šest bolnikov. Novih smrtnih primerov zaradi covida-19 ni bilo.

Skupno je bilo v Sloveniji tako potrjenih 1484 primerov okužbe z novim koronavirusom. Do zdaj je zaradi covida-19 umrlo 109 bolnikov.

Žarišči v Ljubljani in na Jesenicah

V zadnjih dneh se je manjše žarišče okužb pojavilo v povezavi z medicinsko sestro v jeseniški bolnišnici in še enim okuženim v Ljubljani, epidemiologi pa so se nato lotili tudi testiranja njunih stikov.

Na Jesenicah je bilo tako skupno do zdaj potrjenih 13 okužb, v Ljubljani pa 260. Aktivno okuženih je bilo v petek v državi po oceni NIJZ-ja 16.

V petek je bila okužba potrjena pri hčerki okužene medicinske sestre z Jesenic, zato bodo njeni sošolci in razredničarka do konca tega šolskega leta v karanteni.

Testa pri dveh otrocih iz Ljubljane sta bila negativna, kar pomeni, da se na obeh ljubljanskih osnovnih šolah, ki ju obiskujeta, v ponedeljek pouk nemoteno nadaljuje.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO